Честваме 135 години от Съединението

Днес се навършват 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи. На тази дата българският народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г.

Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив. На тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението ще присъства президентът Румен Радев. По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен. Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Пресъздадени са летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от онова време. В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война.

Тържества по повод 135-та годишнина от Съединението на България ще има днес и в пловдивските села Брестовица и Първенец. В Брестовица държавният глава ще открие барелеф на Васил Левски във Влаховата къща, където е било едно от скривалищата на Дякона. След това Радев ще се включи в честванията в Първенец, където е замислена и планирана каузата на Съединението.

 


image0 (9K)