Честването на Гоце Делчев – пак разделени, пак нападки

Честването на Гоце Делчев - пак разделени, пак нападки

При засилена охрана в Скопие се провеждат честванията за 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, като българи и македонци пак бяха разделени. Те отдават почит по различно време, делегациите на двете страни също не бяха заедно.

Още от сутринта десетки българи бяха спрени на границата, от македонска страна обясниха, че причината е проблем с компютърната система за контрол.

„Нека се срамят другите македонци. Все се плашат от Спасовски и полицията, че не ни пуска горе да стоим, тука ще стоим, ей го Гоце на 100 метра, нека знае Гоце, че има македонци, които няма да го оставят така. Насред площада, дето дойдоха с български знамена и викат, че Македония била българска, после че са маргиналци, а тия Каракачанов и бандата по-арни ли са от Джамбазки и другите, дошли са да поробят Македония“, каза жена пред Bulgaria ON AIR.

Тази сутрин полицейската блокада остана, медиите също бяха изолирани от официалната церемония, която беше разделена въпреки призивите да бъде обща. Първи пред българския революционер Гоце Делчев се поклониха македонският президент Стево Пендаровски и македонският премиер Димитър Ковачевски. Президентът на Световния македонски конгрес Тодор Петров, който също присъства на поклонението пред църквата „Св. Спас“, изрази опасенията си, че ако етническите българи не бъдат включени в Конституцията, ще продължат провокациите от българска страна.


„Ще гледаме този сценарий 365 дни в годината, на всички гробища и на всички паметници в страната срещу ордите, които ще дойдат от България от инсталации, които искат да предизвикат дестабилизация на Македония“, заяви Тодор Петров.

В същото време голяма партийна делегация на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отправи към гроба на Гоце Делчев.

„Разграбиха и разделиха Македония“, смята президентът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)