Четенето на книги удължава живота. Доказано

Прекрасният навик да четем не само прояснява ума и прави фантазията ни по-богата, но и удължава живота ни с няколко години. Твърдят го учени от училището по обществено здраве в Йейлския университет, които са провели мащабно проучване за влиянието на четенето.

[ad id=“225664″]

В изследването, продължило цели 12 години, са участвали 3,6 хил. възрастни мъже и жени – от запалени читатели до такива, които докосват книга само ако трябва да я забършат от прахта, разказва сайтът Adme.ru.

Хората, които обичат да четат и четат редовно, живеят средно 2 години по-дълго, е установило проучването.

За пенсионерите, свикнали да прекарват седмично по 3,5 или повече часове с книга, рискът от смърт в близките 12 години намалява с 20% в сравнение с останалите възрастни хора.

„Достатъчно е да четем по половин час на ден и шансовете ни за живот нарастват стремително“, казва един от авторите на изследването проф. Бека Р. Леви.

„Книжната терапия“ действа при всички, независимо от доходите им, професиите, семейното положение, расата и удовлетвореността от живота.

Хората, които предпочитат вестници и списания пред книгите, показват не толкова впечатляващи резултати.

Известно е, че четенето е най-ефективният начин за понижаване на стреса и откъсване от всекидневните грижи. То позволява на мозъка да остане млад и повишава нивото на интелигентност, като увеличава броя на нервните връзки в мозъка.

Навикът да четем отлага старостта и болестта на Алцхаймер. Помага в борбата с депресията, подобрява социалните навици и творческите способности.

Учените отдавна знаят, че от четенето има полза, но изследователите от Йейлския университет за пръв път успяват да подкрепят с данни, че то наистина влияе върху продължителността на живота.

Приятно четене!

 

Източник: manager.bg


image0 (9K)