Четенето по време на път съсипва зрението

Четенето „в движение“, както и използването на мобилни телефони във вагоните на метрото, автобуса или влака нанася огромна вреда на очите, тъй като нарушава сериозно хигиената на зрение, твърди Казарян Армине, завеждащ офталмологично отделение в една от московските клиники, пише po-zdravidnes.com.

[ad id=“225664″]

В неблагоприятна за очите обстановка, каквито са нестабилното положение на тялото и неподходящото осветление, зрителните ни органи се напрягат силно. Това става заради затруднената циркулация на кръвта в очите. Пренапрежението води и до бърза умора и дискомфорт в очите, следствие което се появяват различен род дисфункции в зрителните органи.

Постоянното четене в транспорта и използването на мобилни устройства може да доведе до печални последствия. Става дума за появата на късогледство, далекогледство, астигматизъм, а дори и за отлепване на ретината и атрофия на зрителния нерв. Много вредно се оказва четенето или гледането на видео през екраните на мобилните телефони. Особено ако вече имате някакви проблеми със зрението. Вредни за очите са същите тези вибрации и клатушкане в транспорта, когато пътувате.

[ad id=“263680″]

Много опасни за зрението са и отблясъците от екрана на вашия таблет или смартфон. Появява се така нареченият звезден феномен – зрението става размазано, явяват се ореоли и лъчи. Ако гледате видео, тоест имате постоянна не статична „картина“, очите през цялото време са принудени да се настройват и фокусират. А това води към по-бързо и силно пренапрягане и умора, с всички произтичащи последствия.


image0 (9K)