Четирима полицаи ще бъдат наказани заради насилие над протестиращи

Стоп кадър от видео, показващо полицейско насилие над протестиращ на 10 юли вечерта.

Четирима полицаи са упражнили насилие във втория ден на протестите в София и ще бъдат наказани. Това е резултат от приключила проверка на МВР, за която институцията съобщи в съобщение до медиите.

От МВР не посочват в какво ще се изрази наказанието, наложено на полицаите. Съобщава се само, че за един от тях, който заема висок пост в СДВР, наказанието ще бъде по-тежко.

На 10 юли 2020 г. под колоните на Министерския съвет в София бяха бити студентът Евгени Марчев и още няколко души. Видео, разпространено в социалните мрежи, показа как полицаи влачат, бият и ритат протестиращи в късните часове на деня. По-късно Марчев свидетелства пред медиите, че не е ставало само дума за побой, но и за гаврене в ареста.

Насилието е било упражнено срещу 7 души, казаха в понеделник от МВР. Институцията посочи, че е установила „превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили“ (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели“.

Представянето на заключенията на комисията са първата видима акция на новия министър Христо Терзийски, който зае поста в петък. Пред бТВ той посочи, че никой от потърпевшите не е поискал да свидетелства пред комисията и МВР се е самосезирало от сигнали в медиите, както и от видеоклиповете. Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.

В Росенец не е имало грешки на полицаите, а дори да е имало, те са били минимални, каза министърът. Той визира сблъсък на полицията и представители на „Демократична България“, който беше заснет от журналисти и провокира премиера да поиска оставката на директора на ОДМВР – Бургас Радослав Сотиров. Тази оставка не беше приета от тогавашния министър Младен Маринов.

Още не съм стигнал до въпроса за тази оставка, каза новият министър на вътрешните работи пред бТВ.

На 11 юли тази година извънпарламентарната опозиция организира масово ходене до държавен плаж, който дни по-рано се беше оказал непристъпен и охраняван от служители на НСО. Те не бяха допуснали представители на партията до държавна собственост, защото тя се намира до имот, ползван от ДПС. Това, както и последвалото навлизане на прокуратурата в президентството за претърсване, стана повод за протестите, които продължават вече 19 дни.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)