Четири симптома на болното сърце

При проблеми със сърцето тялото ни изпраща сигнали.

Важно е да ги разпознаем навреме и да потърсим помощ от лекар, преди последствията да са станали необратими, пише Актуално.

4 симптома на болното сърце

Руският кардиолог д-р Юрий Беленков посочи 4-те симптома на болно сърце.

1. Болка

Най-често сърцето ни изпраща сигнали, когато нещо не е наред. Първият е болката. Тя може да е различна. Ако говорим за коронарна болест на сърцето, ангина пекторис, тогава тя ще се усеща като натиск и парене. Това оплакване засяга лявото рамо, лопатката, долната челюст отляво, а понякога и епигастриума в областта на стомаха. Това състояние се проявява ясно при физическа активност или емоционален стрес. И минава веднага след прием на таблетка нитроглицерин”, споделя д-р Юрий Беленков.

„Други сърдечно-съдови заболявания също могат да причинят болка. Но тя е различна. Ако тежестта в лявата част на гръдния кош се усеща през цялото време, това е симптом на повишено кръвното налягане “, добавя кардиологът.

2. Нарушение на сърдечния ритъм

Следващият симптом е нарушение на сърдечния ритъм.

„Това е знак, че трябва да отидете на лекар. В случая се назначава ЕКГ. Ако се открие камерна екстрасистола, това е прогностично опасно. Има по-сериозни нарушения като предсърдно мъждене“, добавя експертът.

3. Задух

Третият симптом на болно сърце е задух.

По правило се засилва в легнало положение, възниква по време на тренировка. Ако преди сте се изкачвали до третия етаж без проблем, но сега спирате два пъти, това означава, че сърцето ви не изпомпва добре кръвта. В резултат на това в белите дробове се натрупва кръв, което причинява задух“, обяснява д-р Беленков.

4. Подуване

„Ако единият крак се подува в края на деня, това най-вероятно се дължи на проблем с вените. Но ако се подуват и двата крака, причината за това е проблем или със сърцето, или с бъбреците“, споделя кардиологът.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията с лекар!

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)