Чешката прокуратура започна разследване за продажбата на ТЕЦ „Варна“

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган

Върховната прокуратура в чешката столица Прага е образувала разследване за сделката, която впоследствие доведе до придобиването на ТЕЦ „Варна“ от високопоставен български политик.

Разследването е свързано с чешката държавна компания „ЧЕЗ груп“, която продаде ТЕЦ „Варна“ на фирмата „Сигда“ ООД. По-късно централата беше придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи в петък неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, която през лятото на 2019 г. направи разследване по темата.

Досъдебното производство на чешката прокуратура е образувано по сигнал на Лукаш Вагенкнехт, сенатор в горната камара на местния парламент. Той потвърди в петък пред Свободна Европа информацията за образуваното разследване, публикувана първо в чешкото издание „Сезнам справи“.

В последните години централата на Доган беше сред най-големите бенефициенти от парите, които държавата харчи за т.нар. студен резерв – поддържане на готовност за активиране на теца при недостиг на елетроенергия. Едва през миналото лято парламентът прие законови промени, които отменят търговете за студен резерв и дават право на министъра на енергетиката да налага със заповед предоставянето на такъв. Така депутатите изключиха ТЕЦ „Варна“ от възможността да поддържа такъв резерв.

Няколко месеца по-рано, в края на 2019 г., Вагенкнехт подаде сигнал за продажбата на централата и до българското държавно обвинение. Засега липсва официална информация какво се е случило след това с данните, внесени от чешкия сенатор. Едва през юли миналата година Върховната касационна прокуратура обяви, че ще провери дали по случая има образувани прокурорски проверки и как са водени те. Оттогава държавното обвинение не е коментирало повече темата.

I „Имаме много доказателства…“

В сигнала си Лукаш Вагенкнехт е описал сделката на държаваната компания „ЧЕЗ груп“, която в края на 2017 г. продава ТЕЦ „Варна“ на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски (2013-2014) Данаил Папазов. Според Вегентнехт – на много по-ниска цена от реалната.

„Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на ТЕЦ „Варна“ носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро)“, казва сенаторът в позиция до Свободна Европа в края на 2019 г. Преди това „Антикорупционен фонд“ подаде сигнали до четири институции за продажбата на централата на Доган.

През юли миналата година зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти” Валери Симеонов обяви, че за една година „около 50-60 милиона отидоха в ТЕЦ „Варна”, а „правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган”. Тогава той каза също, че студеният резерв ще бъде намален повече от 10 пъти. Малко след това колегите му в парламента промениха закона, премахвайки възможността тази централа да поддържа студен резерв.

Година по-рано властта за последно взе решение ТЕЦ „Варна” на Доган да получи 26.5 млн. лева, а свързаните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“ да получат общо 25.4 млн. лева срещу мощности, които не работят, но стоят в готовност и при необходимост могат да бъдат активирани.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)