Човешка грешка причинила инцидента със „Спартан“-а на летище Граф Игнатиево

Министър Красимир Каракачанов обясни, че в момента на инцидента е бил обучаван вторият пилот, за да може да изпълнява функциите на първи

[ad id=“263680″]

Пилотска грешка е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J „Спартан“, която стана на 19 януари. Произшествието стана по време на учебна маневра на летище „Граф Игнатиево“.

„Да, човешка грешка е“, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от „Фокус“.

Министърът обясни, че в момента на инцидента е бил обучаван вторият пилот, за да може да изпълнява функциите на първи пилот. „Мнението е, че е подадена повече газ, макар че скоростта е била малка“, обясни военният министър и допълни, че пилотът няма да бъда наказан.

„Може ли един човек, който не е обучаван за първи пилот и го обучаваш, да го накажеш за това, че сбъркал? Ами, сбъркал е“, аргументира се той.

[ad id=“236480″]

Във връзка със техническото състояние на самолетите „Спартан“, Каракачанов обясни: „Ние имаме 3, но само този летеше. Докато се ремонтира този „Спартан“, ще се вземат части от него и ще се сложат на друг, за да лети другият“.

 


image0 (9K)