Чрез охранителни камери полицията задържа мъж, откри го на концерт сред 60 хиляди души

Полицията в Китай използва технология за лицево разпознаване, за да открие и арестува мъж, който бил в тълпа от 60 хиляди души по време на концерт.

[ad id=“225664″]

Миналата седмица издирваният Ао отишъл на концерт на поп звездата Джаки Чунг в Нанчан – град в Югоизточен Китай. Там го задържали. Местната полиция по-късно обясни, че 31-годишният мъж, издирван за икономически престъпления, бил шокиран от факта, че са го намерили.

[ad id=“263680″]

Китай има огромна мрежа за наблюдение, включваща повече от 170 милиона камери.

Ао бил идентифициран чрез камери, разположени на входа, където се проверяват билетите. Те били оборудвани с технология за лицево разпознаване. Китаецът бил арестуван от полицията, която го открила в тълпата от други почитатели на Джаки Чунг.

Изражението му в този момент изразявало огромно удивление. Не смятал, че полицията ще е в състояние да го хване толкова бързо в тълпа от 60 хиляди души.

Специално за концерта Ао пропътувал 90 километра със съпругата си. „Ако знаех, нямаше да отида„, нарежда непосредствено след ареста мъжът на кадри, излъчени от новинарския сайт „Kan Kan“.
[ad id=“236993″]

Това не е първият път, когато китайската полиция използва технология за разпознаване на лица, за да залови някого.

През август миналата година по подобен начин в провинция Шандун бяха арестувани 25 заподозрени. Те се забавлявали на бирен фестивал.

[ad id=“218001″]

Китай е световният лидер в тази технология и често напомня на гражданите си, че подобно оборудване прави почти невъзможно изплъзването от властите.

offnews.bg


image0 (9K)