ЧСИ алармират: Престъпниците не плащат кръвнина

Да бъде облекчено налагането на запор върху имущество, настояват частните съдебни изпълнители.

[ad id=“225664″]

Причината е, че близките на жертви на престъпления много рядко получават присъденото им от съда обезщетение, тъй като подсъдимите обикновено прехвърлят имуществото и парите от сметките си, предава bTV.

Изключения са случаите, в които родители, чиито деца са били убити, получават дори минимална сума от присъдената кръвнина. Повечето не са получили абсолютно нищо.

Преди 6 години 11-годишният Пресиян от Шумен беше убит с особена жестокост заради 30 стотинки. Неговият убиец Христо Сечински е осъден на 28 години затвор. Родителите на убитото момче не са получили нито стотинка по гражданския си иск за 80 хиляди лева.

Нито лев кръвнина не са получили и родителите на убитата 23-годишна студентка във Велико Търново Вероника Здравкова. Момичето беше нападнато с цел грабеж от рецидивиста Илиян, който захвърли тялото й във водите на Янтра.

[ad id=“237001″]

Убиецът на 22-годишния Николай Йорданов от София също не е дал нито лев от определената от съда кръвнина в размер на 400 хиляди лева. Преди шест години момчето беше убито от Адриан Ангелов заради няколко пити кашкавал.

През януари 2006 г. в местността „Грамадите” над Пазарджик пастир се натъква на захвърлените тела на Росица и Христина Белнейски. Сестрите са убити по особено жесток начин. Убецът им Лазар Колев ще лежи до живот. Той трябва да плати кръвнина на майката на момичетата в размер на 400 хиляди лева. Четири години след произнасянето на последната съдебна инстанция обаче Фани Белнейска не е получила нито стотинка от убиеца на децата си.

„До този момент не е изплатено нищо. Оказа се, че няма нищо на негово име и няма какво да му вземат”, казва тя.

[ad id=“238430″]

Фани работи на две места и сама се грижи за 15-годишната Мария, която отглежда от няколко години. „Знам, че на адвокатите доста пари са им платили. Не знам как имаха за адвокатите, а нямат за част от кръвнината”, посочва тя. „Смятам, че много неща трябва да се променят, защото някой ти убива детето, лежи си в затвора, ние ги храним”, казва още Фани.

Нейният случай не е прецедент, а практика. Изключение са случаите, в които близките получават обезщетение, защото подсъдимите още по време на процеса прехвърлят имуществото си, за да избегнат плащане, обяснява частният съдебен изпълнител Георги Дичев.

„Единият вариант е в хода на делото да е освободил активите, другият сценарий е да започне да го прави, когато ние се задействаме. Въпросът е колко бързо може да блокира имущество, много пъти сме на кантар, понякога става въпрос буквално за часове”, обяснява Дичев.

За да се предотврати това, той съветва още в началото на процеса пострадалите да поискат от съда да наложи запор, а не да чакат произнасяне на последна инстанция.

[ad id=“236993″]

Макар и труден, животът за Фани Белнейска прдължава. Бори се сама и не се надява на нищо. „Определено на мен не ми е нужно нишо от това, което трябва да получа. Искам да изуча детето си – това, което не можах да направя с моите деца”, признава тя.


image0 (9K)