Чудо! Изображения на Ванга оцелели при голям пожар

Огнената стихия стопила арматурата на бетоновите плочи, но пожалила иконките от Рупите

[ad id=“263680″]

Две изображения на пророчицата Ванга са единствените останали свидетели на трагичния пожар, който преди година опустоши дом в шуменския квартал „Макак“, предава Дарик-Шумен.

На 28 януари 2017 година експлозия на газова бутилка подпалва двуетажната къща на Галин Драганов. Огнената стихия обхваща сградата, а взривната вълна праща част от остъклението на десетки метри от дома. Стъклата на съседните къщи са строшени, а част от дограмите – повредени. За съжаление вътре в къщата бил и баща му, който загинал.

Възрастни хора посъветвали Галин 40 дни след инцидента да не влиза в къщата. Затова изчакал и чак през март започнал да разчиства руините. Сред 10-те ремаркета с кашата, която е останала от покъщнината, Галин открива две изображения на Ванга. Те сякаш са непокътнати от адския огън.

„Бяха мръсни, но ги измихме – и ето как изглеждат, показва ги той. Според мен има нещо, някаква сила – не мога да си обясня каква е“, чуди се Галин.

[ad id=“218001″]

Мъжът разказва, че къщата изгоряла за 20 минути. Температурата била толкова висока, че хладилник, пералня, та дори радиаторите на парното се стопили. Арматурата на бетона поддала и плочите провиснали. Огънят се разпрострял на първия етаж, а след огледа – на тавана открили разтопен велосипед.

Дървените плакети с лика на Ванга обаче сякаш били подминати от стихията.

„Ходихме на екскурзия до Рупите и тогава купихме иконките“, спомня си Галин. Те обаче не били само две, а повече, но баща му ги раздал на познати. Едната дал на близки на момче, което било с опасност за живота след катастрофа, и то оцеляло. Друга пък отишла при негов приятел – мюсюлманин, болен от рак.

Странностите обаче продължават.

Дни преди инцидента с пожара Галин сънувал особен сън. Явила му се починала комшийка с черни дрехи. Борихме си, тя ме бутна, завъртя се и избяга, спомня си Галин съня. „Дали не се е мъчила да ме предупреди нещо… не знам“, казва той.

[ad id=“218548″]

В деня на инцидента обаче се оказал извън къщата в Макак заради случайни обстоятелства.

Първо му се обадил познат, с когото не се виждали често. Викнал го да пият кафе, а след това се наложило да помогнат на друг, който имал проблем с акумулатора. Затова се забавил и не бил в къщата, когато нещастието станало.

Така вероятно е бил спасен от най-лошото.

Въпреки че му напомнят за трагедията, Галин е категоричен – ще остави изображенията на Ванга в къщата.

„Щом са останали здрави – трябва да си останат в къщи“, казва той.

 


image0 (9K)