Чужденците ги няма по морето на юг, до 30% нагоре ще са цените

От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите пакети, прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето увеличение.

„Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус“, коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

„Туризмът няма да бъде добър тази година. И не поради някаква друга причина, а поради факта, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията.“

Налбантов твърди, че „за момента чужденците ги няма“.

„Не мисля, че ще има друго увеличение на цените, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е“, пояснява Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

„От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията“, отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще е „от 10 до 30% на база миналогодишни цени“.

„Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости“, заяви пред БНР Елена Иванова, предсeдател на Съюза на собствениците.

„Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари“, допълни тя.

След две години отсъствие англичаните се върнаха в Слънчев бряг, не в мащаба до 2019 г., но всички пазари са представени в курорта, уточни Елена Иванова. По думите ѝ отливът на руски туристи не е свързан само с войната в Украйна.

„Руски туристи нямаме в последните 3-4 години. Руснаци има единствено и само по апартаментите, на които те са собственици.“

90 на сто от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, поясни Иванова. „Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци. В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, но не и от Украйна.“, каза още тя.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)