Шампионите отзад-напред: партии, получили под 100 гласа в Стара Загора

Любопитно е кои са партиите и движенията, получили най-малко доверие от гражданите на Стара Загора. ЗАРАТА ви предлага и кратка информация за декларираните цели на партиите и за лидерите им.

Абсолютен първенец отзад-напред в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район е ПП НАЦИЯ с 43 гласа.
Неин лидер е Кирил Владимиров Гумнеров – председател на Националното й оперативно бюро. Той е ексдепутат от „Атака“ в 41 НС, след което напуска „Атака“ и екскандидат за кмет на Ловеч от 2019 година. Основната чел, която партията си поставя е излизане от ЕС и преосмисляне на членството в НАТО. Има и други приоритети – от антиваксарство и анти 5G до доказване на безопасността й, до смъртно наказание и химическа кастрация за педофили и изнасилвачи.

Следва я ПП МИР(Морал, Инициативност, Родолюбие) със 74 гласа. Неин лидер е Симеон Славчев – инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт“. Политическата си кариера започва на местните избори през 2015 г, когато е избран за общински съветник в Столичен общински съвет. Между 2015-2019 г. е съпредседател на „Политическа група 5“ и член на председателския съвет на Столичния общински съвет. Зам. председател е на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и е член е на постоянната комисия по транспорт и туризъм, както и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика. Като общински съветник премахва незаконния автобусен паркинг пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“.Обявява за своя кауза изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София На местните избори през 2019 г. партия МИР има избран кмет в Община Ботевград и общински съветници в Ботевград, Благоевград, Мирково, Приморско, Созопол, Несебър, Стамболийски, Сливница, Разград, Червен бряг, Ветово, Братя Даскалови, Чирпан, Кюстендил и Силистра.

Третото място е за ПП БОГ (Благоденствие-Обединение-Градивност) с 84 гласа. Лидер е д-р Иван Габеров. Доктор по психология, преподавател по психология на религиозните представи в СУ „Св. Климент Охридски”. Роден е през 1964 г. в гр. Сопот. През 1983 г. завършва ТМТ „Ген. Вл. Заимов, спец „Промишлена електроника” със златен медал. През 1990 г. става Магистър по история във „ВТУ Св.св. Кирил и Ме­то­дий” В. Търново. Основател и собственик на издателствата „Елпис” , „Е” и „Габеров”, специализирани в из­да­ването на енциклопедии, речници и албуми. Автор е на над 15 книги, енциклопедии и речници. Член на СБП. Приоритетите на БОГ са: „Партията и членовете й ще провеждат политика за създаването, укрепването и защитата на български национален капитал, получен от съвременна, конкурентноспособна българска икономика. В нея ще работят здрави и образовани българи. Те трябва да могат да живеят богато от своя труд, умения и талант – спазвайки законите и опазвайки морала в свободно, справедливо и социално общество“. Сред основните задачи са също изглаждане на отношенията ЕС-Русия, създаване на Балкански икономически съюз и др.

Четвърти са ПП ПРАВОТО с 90 гласа. Лидер е адвокат Мария Колева, член на Софийска адвокатска колегия. Специализира в областта на банково дело, икономика, земеделие, търговия и представителство на чуждестранни лица. Владее: руски и английски езици. Тя определи партията като центристка. В листите над 50% от кандидатите за депутати са адвокати, а лидерът споделя, че приоритет на партията са съдебната реформа и борбата с корупционните схеми са основните цели пред политическата формация.

 

Пети са Граждани от Протеста с 97 гласа. Съпредседатели на коалицията са Светозар Стоянов Съев (вдясно) и Пейчо Димитров Касъров, председател на Българска земеделска партия. Като приоритети странната дясно-лява коалиция е посочила: защита на интересите на на наемният труд, националният бизнес и Българската държава над всякакви други: Евро – атлантически, Американски, Руски и др. интереси. Решение за образуване на коалиция „Граждани от Протеста“ от 13.02.2021 г. за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г. между партия „Българската левица“, партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“, партия „СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ“, партия „БЪЛГАРСКА ЗЕМЕДЕЛСКА ПАРТИЯ“ и партия „Съюз на комунистите в България“.
Съев е известен и като кандидата за вицепрезидент, в чийто списък за подкрепа бе попаднала журналистката от bTV Мария Цънцарова. Естествено, без да подозира. „Нямам идея как ЕГН-то ти е попаднало в нашата подписка, каза Съев в интервю пред Цънцарова.


image0 (9K)