Шансът на България да има такъв инвеститор за „Белене“ е нулев

Бившият финансов министър Симеон Дянков призова правителството да се откаже от проекта за АЕЦ „Белене”. Според него в този вид той представлява губене на политическо време.

[ad id=“225664″]

В ефира на NOVA Дянков беше категоричен, че няма сериозен инвеститор, който да се ангажира с централата без гаранции от държавата.

„Това е поредно търсене на теле под вола. Сега се говори за китайски инвеститор. Никога по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор където и да е в ЕС да притежава такава стратегическа инвестиция”, заяви Дянков.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са спрели.

„Шансът на България да има такъв инвеститор е нулев”, заяви бившият финансов министър.

[ad id=“263680″]

Дянков заяви още, че следващите 5 години се очертават добри от икономическа гледна точка за Европа.

„Не предстои финансова криза в Европа в рамките на следващите няколко години. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа. И време е и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно”, коментира Дянков-.

[ad id=“237001″]

„Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от гледна точка на тази зрелищна политика, или по-скоро зрелище, отколкото политика, която той се опитва да прави и спрямо Европа”, заяви Дянков.


image0 (9K)