Швейцария гласува за забрана на хомофобията

Жителите на Швейцария ще гласуват днес, за да решат дали да подкрепят мярка, която би направила незаконна дискриминацията на хората въз основа на тяхната сексуална ориентация.

Социологическите проучвания показват солидна подкрепа за т.нар. закон за „антихомофобия“, но противниците събраха достатъчно подписи в петиция, за да поставят въпроса на публично гласуване.

В Швейцария се провеждат редовни референдуми, които дават пряка дума на избирателите при разработването на дадена политика. Референдумът пита избирателите дали подкрепят законова промяна, която бе приета в парламента през декември 2018 г. за засилване на наказателните и военните правни норми срещу разпалване на омраза и дискриминация на основата на сексуалната ориентация.  Противниците на тези усилия настояват, че подобни действия нарушават правото на свобода на мнението. Мерките, които се разширяват по отношение на съществуващите закони, забраняващи расова дискриминация, биха направили незаконно публичното отричане, дискриминация или разпалване на омраза към хората въз основа на тяхната сексуална ориентация.

Например, операторите на ресторанти, кина и обществени съоръжения, като плувни басейни, няма да могат да дискриминират никого въз основа на сексуалната му ориентация, ако мярката премине.

Привържениците на малка политическа партия, която твърди, че защитава християнски ценности и стои зад петицията, твърдят, че усилията на парламента биха били „убийство на свободата“ и че защитите срещу дискриминация вече са залегнали в швейцарското законодателство.

Поддръжниците на парламентарните стъпки казват, че са необходими подобрения на швейцарските антирасистки закони и те няма да попречат на легитимния обществен дебат – стига да не се отклонява в посока на разпалването на омразата или дискриминацията.

Зелените, левите и центристките партии подкрепят засилените мерки, докато популистката, крайнодясна Народна партия на Швейцария – най-голямата единична фракция в парламента – им се противопоставя.

Резултатите се очакват около обяд в неделя, след приключване на гласуването. Повечето избиратели вече са пуснали бюлетините си по пощата.

Източник: „Труд“


image0 (9K)