Швейцария одобри забрана за скриване на лицето на публични места

Част от агитациите преди референдума бяха насочени срещу носенето на бурки. Официално в предложението никъде не се упоменават покривалата, които се използват от мюсюлмани

След референдум Швейцария одобри забраната за скриване на лицето на публични места, предадоха световните агенции. Гласуването беше определяно неофициално като “вот срещу бурките“, въпреки че подобно ограничение, включващо покривалата, използвани от мюсюлмани, не беше изрично упоменато в бюлетините.

Общо 51.2% от гласувалите подкрепиха забраната при избирателна активност от 50.8%. 1 млн. и 427 хил. бяха “за“ рестрикциите, докато 1 млн. 360 хил. бяха “против”.

Референдумът беше прокаран от дясната популистка Швейцарска народна партия, а инициативата беше подкрепена още от феминистките организации в страната, както и от избиратели на левицата.

„В Швейцария нашата традиция е лицето да е открито. Това е белег на нашите основни свободи“, каза преди гласуването Валтер Вобман – председател на комисията за референдума и член на парламента от Швейцарската народна партия. Той определи покриването на лицето за символ на крайния политически ислям, който става все по-изявен в Европа и няма място в Швейцария.

Срещу предложенията се противопоставяха представили на правителството, както и от парламентарното мнозинство. Противниците на референдума го определяха като абсурден и ислямофобски.

Самото предложение датира от преди началото на пандемията, в която носенето на маски стана задължително. Подкрепа за провеждането на референдума беше събрана още през 2017 г. В обхвата на забраната попадат не само покривалата, свързани с религията, но също и маските, носени от хулигани, както и за някои видове качулки, използвани по време на протести.

Изключенията включват карнавалните маски, както и тези, използвани по медицински нужди.

Централният съвет на мюсюлманите в Швейцария нарече вота черен ден за общността, предаде Ройтерс.

По официални данни около 5.5% от населението в страната е мюсюлманско. Основната част от него са емигранти от бивша Югославия.

Забрана за покриването на цялото тяло на публично място съществува още във Франция, Австрия, България, Белгия и Дания.

През 2009 г. крайнодясната група, инициирала референдума, успя да организира и допитване относно забраната за строеж на нови минарета на територията на Швейцария.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)