Швеция е предприела стъпки, за да успокои Турция за членството ѝ в НАТО

Швеция е предприела стъпки, за да успокои Турция за членството ѝ в НАТО

Снимка: Архив Ройтерс

Швеция е предприела важни стъпки, за да изпълни исканията на Турция за одобрението на молбата на Стокхолм за членство в НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в понеделник по време на посещение в страната.

Швеция и Финландия подадоха кандидатури за членство в алианса миналия месец в отговор на реакцият ана Русия в Украйна. Молбите им срещнаха неочакваната опозиция на Турция, която се разгневи от това, което определя за подкрепа от Швеция на кюрдски бойци и от предишно решение за прекратяване лицензите на износа на оръжия за Турция.

Още по темата

„Приветствам това, че Швеция вече е започнала да променя законодателството си за борба с тероризма и че ще гарантира, че правната ѝ рамка за износа на оръжия ще отразява бъдещия статут като член на НАТО с нови ангажименти към съюзниците“, каза Столтенберг по време на пресконференция с шведския премиер Магдалена Андерсон.

„Има две важни стъпки, с които да се адресират повдигнатите от Турция опасения“, допълни той.

Андерсон, от своя страна, каза, че Швеция е променила терористичните си закони и е в процес на допълнително затягане.

„От 1 юли ще имаме дори по-силно законодателство, когато става въпрос за борба с тероризма. Затова няма съмнение за това колко сериозно Швеция възприема тероризма и че е готова да допринесе в борбата с тероризма“, допълни тя.

Столтенберг каза още, че целта е Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО „възможно най-скоро“ и че е немислимо съюзниците на НАТО да не защитят Швеция, ако тя бъде нападната.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)