Шекспир бил любим писател на Верди още от ранната му младост

На 21 септември, вторник, почитателите на операта в Стара Загора ще могат да се срещнат с неповторимата творба ва Джудзепе Верди „Отело“.

Наричат Верди „поет на най-дълбоките човешки чувства“, а също така и „маестро на италианската революция“. Кое е вярното? И двете. Верди може да бъде охарактеризиран по още много начини. Наистина какво ли няма в неговите 26 опери? До кои страни от живота той не се е докоснал? Композиторът е писал и по революционни сюжети, пресъздавал е интимни човешки драми. Той има и исторически опери, вдъхновявали са го едни от най-значителните произведения на литературата. И навсякъде е убедителен. Защото, както казва композиторът, „хубаво е да обичаш правдата, но още по-хубаво е да я сътвориш“.

Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 г. в селото Ронколе край град Бусето в областта Парма. Произхожда от съвсем бедно семейство. Баща му е имал малка селска кръчма, но от нея едва успявал да припечели за прехраната на семейството си. Музикалните способности на момчето са открити от селския органист, когато Верди е на седем години. Макар и без квалифициран учител, Верди напредва в музиката и скоро става помощник на селския църковен органист. На 12-годишна възраст баща му го праща да учи в Бусето. Там Верди не изоставя заниманията си по музика. Само след три години той вече взима активно участие във филхармоничното дружество на града и написва първите си композиции. По това време Верди се сприятелява с търговеца Баредзи, който е голям любител на музиката. С годините дружбата им все повече укрепва и през 1836 г. Верди се оженва за дъщерята на своя благодетел.

„Отело“ се завръща на старозагорска сцена в целия си блясък

Шекспир е любимият писател на Верди. Още в ранния си творчески период композиторът написва опера по шекспировата драма „Макбет“ и се връща към нея почти двадесет години по-късно. Дълги години той е работил върху „Крал Лир“, но неудовлетворен от либретото, унищожава, както се предполага, вече готовата опера, а музиката й частично използва за други свои произведения. По Шекспир е последната творба на гениалния композитор – комичната опера „Фалстаф“.

Към „Отело“ Верди пристъпва с безкрайната отговорност да създаде произведение, което да бъде достойно за своя литературен първоизточник. Либретото е написано от Ариго Бойто, като Верди изменя шекспировия сюжет. Действието се развива около основния конфликт – стълкновението между Отело и Яго.

Верди запазва дълбоката общочовешка същност на безсмъртната шекспирова трагедия – непреходните теми за приятелството и предателството, за обречената любов и безумието на ревността. Верди създава една реалистична музикална драма, уникална с развитието на психологическия драматизъм на действието, устремено водещ към кулминационния финал, пише opoznai.bg.

Първото изпълнение на „Отело“ в България е през 1922г. в столицата.

Първото представяне в Стара Загора е на 7 декември 1996г. под музикалното ръководство на Маестро Димитър Димитров, режисьор Румен Нейков, сценография на Радостин Чомаков, художник на костюмите Елица Георгиева.

В ролята на мавъра Отело е старозагорецът Костадин Андреев, едва на 28 години тогава. Яго е също много младият тогава Мартин Илиев. И двамата сега са утвърдени солисти на Софийската опера.

Постановката се играе в бившия Дом на железничаря в Стара Загора, представена е и на сцената на Националния дворец на културата в София.

Използвана е статия на Любомир Константинов Сагаев. Книга за операта, Четвърто допълнено и преработено издание, Държавно издателство „Музика“, София, 1983.

 


image0 (9K)