Шестима души са загинали в блъскане преди мач на Камерун

 

Най-малко шестима души загинаха и 50 бяха ранени след блъскане преди мач от Купата на африканските нации (КАН) в столицата на Камерун в понеделник, съобщават световните агенции, цитирани от ЗАРАТА.

Сблъсъците са се случили, когато феновете се опитали да влязат в стадион „Олембе“ в Яунде, за да гледат двубоя между Камерун и Коморските острови.

Охраната не успяла да удържи феновете и да възстанови реда. Част от хората падали, а други стъпвали върху тях. Няколко души загубили съзнание от притискането, ранените са откарани в болница.

От Африканската футболна конфедерация (CAF), която организира Купата на африканските нации, обявиха, че са запознати с тежкия инцидент.

„CAF в момента разследва случилото се, за да получи повече подробности за инцидента. Ние сме в постоянна комуникация с камерунските власти и местния организационен комитет“, каза говорител на конфедерацията.

Според някои информационни агенции починалите в следствие на създалия се хаос са осем.

Двубоят завърши с победа на Камерун над Коморските острови с 2:1.

Капацитетът на стадиона от 60 000 е ограничен до 60% заради коронавируса, за мачове с участието на националния отбор максимумът е 80%.

След ниската активност в мачовете от първите кръгове на КАН на чисто нови стадиони, построени за надпреварата, властите на Камерун отвориха вратите на съоръжението, организираха масов транспорт и раздадоха безплатни билети, за да поканят повече фенове. На един от входовете обаче се е получило струпване, което е довело до фаталния инцидент.


image0 (9K)