Шест месеца поправителен труд. Бивш руски кмет е осъден за разлива на дизел в Арктика

Бившият кмет на Норилск Ринат Ахметчин слуша присъдата на Регионалния съд в Красноярск

Бившият кмет на арктическия руски град Норилск Ринат Ахметчин е осъден на шест месеца поправителен труд и отнемане на 15% от заплатата му. Той се призна за виновен по обвинение в небрежност заради реакцията на местните власти след разлива на 21 000 тона дизелово гориво през май.

Говорител на Регионалниия съд в Красноярск потвърди пред Радио Свободна Европа, че Ахметчин е осъден в понеделник – три дни след началото на процеса срещу него. Той заемаше кметския пост в Норилск от септември 2017 г. и подаде оставка през юли заради екологичната катастрофа.

Руският следствен комитет откри наказателно производство срещу Ахметчин през юни, след като на 29 май 21 000 тона дизелово гориви изтекоха от резервоар на електроцентрала край Норилск. Тя е собственост на дъщерно дружество на „Норилск Никел“ – водещият производител на никел в света.

Властите опитаха да спрат разпространението на замърсяването с водни бариери

Ахметчин беше обвинен, че не е успял да координира и организира спешни мерки за ограничаване и контрол на последствията от разлива. Обяснението на „Норилск Никел“ за инцидента беше, че той е предизвикан от поддаване на поддържащите резервоара стълбове заради размразяване на замръзналата арктическа почва.

Предварителни констатации от разследването, огласени от Генералната прокуратура в Русия, потвърдиха, че това е сред причините за разлива на дизел.

Въпреки това четирима управители в централата бяха арестувани по подозрение за нарушаване на правилата за опазване на околната среда. Те са заподозрени, че са продължили да използват опасен резервоар за съхранение на гориво, който се е нуждаел от ремонт от 2018 г. насам.

Руският президент Владимир Путин нареди извънредно положение, след като стана известен размерът на разлива, а от „Норилск никел“ обещаха да поемат разходите за почистването, оценени на 10 милиарда рубли (145 млн. долара). Компанията е собственост на най-богатия човек в Русия Владимир Потанин.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)