Шефът на БНР хвърли оставка

Директорът на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков е депозирал оставка пред Съвета за електронни медии (СЕМ). За това съобщи самият той в ефира на седмичното обзорно предаване на националното радио „Нещо повече“. Пред БНР той заяви, че предложените от Министерството на културата промени в Закона за радиото и телевизията, които бяха качени на 19 октомври за обществено обсъждане, не отговарят на промените, по които представители на националното радио и други експерти са работили през последните месеци. Проектът предвижда промяна на финансирането на двете обществени медии – БНТ и БНР. Според Балтаков от проекта липсва уредба за това как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети.

„В БНР подкрепихме друг законопроект, в който имаше членове, които лично съм мотивирал и които касаят управлението на обществените медии. Бяхме поставили много ясни позиции как генералният директор ще работи с управителните съвети. Ако аз си доизкарам мандата, след две години трябва да посоча нови членове на управителния съвет, с които на практика ще трябва да работи следващият генерален директор, а не аз“, заяви Балтаков.

Той беше избран за директор през януари тази година, като замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от СЕМ през октомври миналата година след опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дълго спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г. Мандатът на генералния директор на БНР е 3 години, пише „Дневник“.

Още в първите месеци, след като зае поста, Балтаков имаше проблеми с някои от членовете на управителния съвет на общественото радио. Това доведе до поредното напрежение в медиата, като над 50 журналисти поискаха оставката на управителния съвет.

 


image0 (9K)