Шефът на Генщаба на Испания подаде оставка – уредил се с ваксина преди да му дойде реда

Генерал Мигел Анхел Вилароя, началник на Генералния щаб на Испания, подаде оставка след твърденията, че е получил ваксината COVID-19 преди приоритетните групи, един от редица държавни служители, които предизвикаха гняв в обществото заради съобщенията, че са се прередили на опашката за ваксинация, предават „Ройтерс“ и Агенция „Фокус“.

Министърът на отбраната Маргарита Роблес беше поискал обяснения от високопоставения генерал, след публикации в медиите в петък, че е получил ваксината преди да му дойде реда.

В декларация за неговата оставка Министерството на отбраната посочи, но не заяви изрично, че Вилароя се е ваксинирал.

Генералът „никога не е възнамерявал да се възползва от неоправдани привилегии, които увреждат имиджа на въоръжените сили и поставят под съмнение честта на генерала“, се казва в него.

В съобщението се добавя, че Вилароя „е взел решения, които е сметнал за правилни“, но които „са нарушили обществения имидж на въоръжените сили“.

В началото на пандемията Вилароя представляваше военните на ежедневните брифинги за медиите, където подробно описваше как войските почистват старческите домове и се грижат за възрастни жители.

Испанците са възмутени от предреждането за ваксини.

„Генерал Вилароя и други колеги, моят спътник е на 67 години, има Алцхаймер и е сляп. Очакваме ваксината. Чиновник и бивша медицинска сестра и ние сме в първата група. По-важен ли сте? “ написа в „Туитър“ потребител @Marcosendra1.

 


image0 (9K)