Шефът на Кристиян Бойков вероятно ще бъде обвинен за тероризъм

Повдигат обвинение на търговския директор на фирмата, в която работи, смятаният за отговорен за атака в НАП Кристиян Бойков. Георги Янев беше задържан във вторник при обиск на офисите на „Тад груп”.

Янев беше освободен малко преди 19 часа от ареста срещу 20 хил. лв. гаранция, съобщи за NOVA адвокатът на Кристиян Бойков. По-малко от 24 часа след като беше задържан, той беше заведен в сградата на Специализираната прокуратура. По информация на NOVA от източници от разследването той най-вероятно ще бъде обвинен за тероризъм, свързан с киберпрестъпления.

При снощната акция от компанията са иззети сървъри и всички компютри, така че никой от служителите да няма достъп до тях. Според източници от разследването всички служители са подали молба за напускане.

Кристиян Бойков трябваше да се яви в Специализираната прокуратура, за да му бъдат предявени прецизирани обвинения. Най-вероятно става въпрос не само за участие в специализирана престъпна група. Според информация на NOVA вероятно като поръчител на цялата хакерска атака ще бъде обвинен собственикът на компанията Иван Тодоров, а подбудител ще бъде търговският директор Георги Янев. Кристиян Бойков е бил обикновен изпълнител.

На този етап не е потвърдена информацията, че Иван Тодоров ще бъде обявен за международно издирване. По-рано през деня адвокат Георги Стефанов обяви, че той е заминал първо за Турция, а оттам лети за Канада, където имал планирано от преди месеци участие в семинар.


image0 (9K)