Шефът на ООН: Светът се движи в погрешна посока

Шефът на ООН: Светът се движи в погрешна посока

Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че светът се движи в погрешна посока и че сега е повратна точка в промяна в поведението, без която може да се стигне до срив в световния ред и трайна криза.

„Промяната на сегашния курс може да означава преминаване към по-зелено и по-безопасно бъдеще“, каза Гутериш в доклад пред Общото събрание на ООН.

По думите му, цитирани от БГНЕС, държавите и народите трябва да изоставят днешните опасни тенденции и да изберат „сценарий за обрат“.

Светът е под „огромен стрес“ на почти всеки фронт, каза Гутериш и добави, че пандемията от коронавирус е „сигнал за събуждане“, защото сигнализира за провала на нациите да се обединят и да вземат общи решения, за да помогнат на всички хора.

Той посочи нарастващата бедност, глада и неравенството между половете, както и изключителния риск от ядрена война и климатична катастрофа за човешкия живот и планетата.

Гутериш добави, че неравенството, дискриминацията и несправедливостта карат хората да протестират, „докато теориите на конспирацията и лъжите насърчават дълбоко разделение в обществата“.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)