Шефът на Трето РПУ – Пловдив остава в ареста

Самуил Хаджиев се сдоби с обвинение за укриване на видеозапис от катастрофа

Арестуваният шеф на 3-то районно управление в Пловдив получи ново обвинение. Според прокуратурата Самуил Хаджиев е скрил видеозапис от тежката катастрофа на Великден с три жертви и е осуетил наказателно преследване на причинителя Иво Лудия. Хаджиев сега е с мярка задържане под стража за други тежки престъпления.

Тази вечер Апелативният съд обяви, че има данни за това и потвърди решението на първата инстанция, като остави в ареста Самуил Хаджиев заедно с неговия подчинен Атанас Качаков и още двама цивилни, задържани при акцията на Вътрешна сигурност преди дни, предава БНТ.

Тази сутрин Окръжна прокуратура в съобщение до медиите обяви, че на 10 май Самуил Хаджиев като полицейски началник е помогнал на Иво Даскалов – Лудия да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване.ю

Според наблюдаващия прокурор Хаджиев разпоредил на полицейски служител от Трето районно да изземе флашка с видеозаписи от видеокамери на автомивка и автосалон на Околовръстния път на Пловдив с пряка видимост към пътя.

Времевият отрязък на записите е след 22 часа на 2 май, когато се случи въпросната катастрофа и така видеоматериалите не са били приобщени към доказателствата за тежкия инцидент.

Един от адвокатите на Хаджиев – Димитър Марковски каза, че неговият подзащитен не е уведомен за новите обвинения и отношението на прокуратурата е нехуманно.

„За пореден път между мерките прокуратурата си повдига обвинения, което е малко притеснително неправилно, неетично бих казал и нехуманно. Нека това да е крайният ми израз за нехуманно отношение към господин Хаджиев“, каза Димитър Марковски, адвокат на Самуил Хаджиев.

От няколко дни Хаджиев е с бъбречна криза, но въпреки това дойде в съдебната зала. Той и неговият подчинен – оперативният полицай Атанас Качаков са обвинени, че са се приготвяли да откраднат половин тон марихуана от склад за съхранение на медицински коноп.

На въпрос към адвокат Марковски дали лично началникът на Областната полиция Йордан Рогачев е разпоредил на Хаджиев да отидат до склада в село Болярци, защитникът Марковски отговори:

„Какво разпореждане? Той получава оперативна информация, докладва я на главен комисар Рогачев, след което го взима, за да се уверят дали там действително има такова огромно количество наркотици. Поредният юридически нон сенс и абсурд. Аз не мога да си обясня при наличие на конкретно установените факти защо се правят изводи за престъпление.“

„Искаме изменение на мярката в по-лека – домашен арест, парична гаранция, дори домашен арест, основният аргумент е липса на доказателства за участие в деянието“, заяви Росица Драгинова, адвокат на Даниел Димитров.

Другият полицай – Атанас Качаков е обвинен заедно с двама цивилни – Даниел Димитров и Симеон Иванов в отвличане и побой на дилър на наркотици.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)