Шокът във веригата за доставки рискува по-волатилни икономически цикли

Шокът във веригата за доставки рискува по-волатилни икономически цикли

Снимка: Bloomberg

Светът е свидетел на може би най-големия шок за веригите на доставки, откакто британският логистичен консултант Кийт Оливър се смята, че е въвел термина за първи път през 1982 г., пише за Financial Times Дейвид Бауърс, съосновател на Absolute Strategy Research. 

Още по темата

Ако компаниите повишат запасите, за да си гарантират, че разполагат с достатъчно материали, тогава трябва да започнем да се подготвяме за по-волатилни бизнес цикли.

Някои твърдят, че сме близо до пика в стреса при веригата на доставки. Търсенето на стоки от американските потребители скоро може да започне да се връща към тенденцията си отпреди Covid-19, тъй като харченето постепенно се ребалансира от стоки към услуги.

Освен това показателите от глобалните бизнес проучвания относно сроковете за доставка и недостига на компоненти вече са в крайна точка. След такива нива тези показатели обикновено се връщат към средната стойност (често бързо). В Азия запасите в страни като Япония и Корея са нараснали по-бързо от доставките през последните три месеца.

Колкото по балансирани са търсенето и предлагането, толкова повече ценовият натиск би трябвало да намалее и инфлацията да спадне. В такъв случай сега не е моментът централните банки да бъдат тласнати към преждевременно повишаване на лихвите.

Тази оптимистична гледна точка е правдоподобна, ако се приеме, че постпандемичният хаос със запасите е само временен.

Но сегашното ниво на стрес във веригата на доставки е в различен мащаб от нормалния, цикличен опит от последните 20 години. Например, последните данни на Европейската комисия за еврозоната показват най-високия процент компании, отчитащи недостиг на оборудване, суровини и работна ръка от четиридесет години.

Интригуващо – и също за първи път от почти четиридесет години – процентът на компаниите, посочващи „недостиг“, надвишава броя на тези, изпитващи „недостатъчно търсене“. Това е колкото необичайно, толкова и важно: ограниченията на предлагането в момента надвишават ограниченията на търсенето.

Повечето регулатори познават единствено свят, в който търсенето бе ограничено, а предлагането – еластично. Каквото и да беше търсенето, Китай бе готов с охота да го посрещне като световен доставчик от последна инстанция.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)