Световни новини

„В шок съм от побоя над хората“. Беларуският посланик в Словакия подаде оставка

Посланикът на Беларус в Словакия Игар Лешченя обяви, че подава оставка

Посланикът на Беларус в Словакия Игар Лешченя подаде оставка, предадоха информационните агенции. Преди два дни той записа видео обръщение, в което изрази подкрепата си за протестите в страната му срещу изборните резултати.

Масовите протести срещу изборните резултати, които обявиха Александър Лукашенко за спечелил нов мандат с 80% от подадените гласове, избухнаха вечерта след изборите и продължават вече десет дни с нестихваща енергия.

„Оставката ми е логична крачка, защото аз съм назначен за посланик от действащия президент и се предполага, че трябва да провеждам неговата политика. Моята гражданска позиция излиза извън тези рамки“, казва Лешченя пред телевизия TUT.by.

„Както всички беларуси, и аз съм шокиран от побоите и насилието над гражданите на моята страна“, добави той.

Според официалните данни над 6700 души бяха арестувани в първите дни на протестите, двама души загинаха. Силите на реда приложиха непропорционално тежки репресивни мерки срещу мирните протести и невинни граждани, като кадри от побоите и насилието и свидетелства на пострадали напълниха световните медии.

Лешченя е първият действащ беларуски дипломат, който подкрепи протестите срещу Лукашенко.

След като Великобритания обяви, че не признава изборните резултати в Беларус, същото стори и Канада. „Ние не признаваме фалшифицираните резултати от изборите за президент на Беларус на 9 август и призоваваме за свободни и справедливи избори“, заяви в понеделник министърът на външните работи на Канада Франсоа-Филип Шампан.

По-рано през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като „ужасна“ ситуацията в Беларус.

На 14 август външните министри на страните членки на ЕС също приеха политическото решение да въведат нови санкции към „официалните лица на Беларус, отговорни за прилагането на насилие и нарушаването на човешките права“.

На 17 август най-големите партии, представени в Европейския парламент, разпространиха аналогично изявление, в което не признават резултатите от последните избори в Беларус, считат, че победителка е Святлана Циханоуска и обявяват президента Лукашенко за „персона нон грата“ в ЕС.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

47 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

48 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

53 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

56 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

един час ago
image0 (9K)