Шолц: Германия ще действа, ако инфлацията не бъде укротена скоро

Шолц: Германия ще действа, ако инфлацията не бъде укротена скоро

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство трябва да предприеме мерки, ако темпа на инфлация не се забави скоро, заяви бъдещият канцлер на най-голямата европейска икономика Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. 

Още по темата

Повишаването на цените в Германия е резултат от щедрите правителствени разходи за справяне с пандемията от коронавирус, както и от скока на разходите за енергия, като това не може да бъде прието в дългосрочен план, изтъква Шолц във вторник в интервю за Bild TV. Той се позова на прогнозите на анализаторите, че инфлацията, която сега е 6%, ще се успокои. 

„Ако това не стане така, трябва да направим нещо“, посочва финансовият министър без да уточнява какво може да представлява това действие. „Не трябва да се стремим към висока инфлация, каквато имаме днес“, каза той, добавяйки, че развитието при цените „трябва да се следи много, много внимателно“, в случай че прогнозите за тяхното намаляване се окажат погрешни.

Шолц, който се очаква да положи клетва като нов канцлер на Германия, наследявайки на поста Ангела Меркел, следващата седмица, говори само часове след публикуването на данните за инфлацията в еврозоната, която се ускорява да рекордно високо ниво.

В понеделник бяха публикувани и новите данни за Германия. Потребителските цени в страната се повишават през ноември с годишен темп от 6% съгласно хармонизирания показател за Европейския съюз. Националният показател за инфлацията бележи ръст от 5,2%, което е най-високото му ниво от 1992 г.

Опциите на Шолц не са ясни. Независимостта на ЕЦБ е заложена в договор на ЕС, забраняващ политическа намеса. Една от възможните мерки, използван и от Франция, е предоставяне на 100 евро на домакинство като „компенсация при инфлация“.

Германските граждани са особено чувствителни към покачващите се цени поради опита на страната в началото на XX век, когато хиперинфлацията нанася хаос в икономиката.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)