ШПИГЕЛ: Вбесени, саудитите заплашват Съединените щати

Съединените щати са заплашени с „катастрофални последици“ от Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, пише немското издание Der Spigel.

Поводът за тази гневна реакция е приетият  вече закон, който позволява на близките на жертвите от  11 септември да отправят съдебни искове към Рияд. Въпросната законодателна инициатива беше приета от Камарата на представителите и Сената в  Американския конгрес,  американският президент  Барак Oбама  наложи вето,  но конгресмените  го отхвърлиха. Това е първото поражение в този смисъл на настоящата американска администрация.

„ За президента Обама , решението на Конгреса за закона 9/11 е истинско поражение.  Разгневената Саудитска Арабия  недвусмислено предупреждава за последиците от  това“ –  се пише в статията на немското списание.

Публикацията се придържа към изказването на Министерството на Външните работи в Рияд, което призова Конгреса на Щатите  „да приеме всички необходими мерки, за да предотврати катастрофата в отношенията между двете страни“.  В какво точно се изразява това,  саудитското министерство не уточнява.

Законът, който Конгресът прие, позволява на близките на жертвите от атентата на 11 септември 2001 година да повдигнат обвинение срещу която и да е друга държава и да търсят морално и материално възмездие. Припомняме, че 15 от 19-те терористи отвлекли самолетите в онзи трагичен ден  са граждани на Саудитска Арабия.

Президентът Обама междувременно посочи, че законът може да навреди на „националните интереси“ на САЩ .  Според него,  Съединените щати  аналогично е възможно да бъдат обвинени от други страни за това, че са се водили военни  действия от Американската армия на тяхна територията и че последствията от това са също толкова негативни.

Знае се, че най-голямата американска военна база в Близкия изток се намира в Саудитска Арабия.


image0 (9K)