Шрамайер: „Все едно е кой управлява България“

„В парламента пак се събраха само представители на олигархията – и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява“, казва германският дипломат Клаус Шрамайер по повод договорката на Борисов с „Обединените патриоти“ в интервю с Александър Андреев от Дойче веле.

Дойче Веле: Г-н Шрамайер, ако действително Борисов образува коалиционно правителство с „Обединените патриоти“, какви, според Вас, са опасностите?

Клаус Шрамайер: Съществува най-вече опасността то да не оцелее дълго, защото между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ (ОП) съществуват съществени съдържателни различия. Не знам как Борисов изобщо ще успее да се споразумее с националистите, защото те поставят доста крайни изисквания.

ДВ: Какво имате предвид?

Шрамайер: Ами например това, че са против въвеждането на мажоритарен вот, на който Бойко Борисов много държи. Да не говорим, че самите ОП не са вътрешно стабилни. Известно е, че между партньорите в тази коалиция има големи противоречия.

ДВ: От първите изявления вчера става ясно, че сред приоритетите на едно бъдещо правителство на ГЕРБ с ОП между другото ще бъдат борбата срещу корупцията, провеждането на съдебната реформа…

Шрамайер: Колко пъти вече сме го чували?! Не вярвам, че това ще се случи. Най-вече, след като ГЕРБ направи всичко възможно да ги торпедира (съдебната реформа и борбата срещу корупцията – бел.ред). А още повече пък националистите! Това не е за вярване, прах в очите.

ДВ: А дали „Обединените патриоти” са приемливи като коалиционен партньор от гледна точка на Европа?

Шрамайер: Разбира се, че не! Тези националисти наскоро пак показаха истинското си лице с блокадата на турската граница. Но какво ли друго му остава на Бойко Борисов? Разпределението на местата в парламента сякаш не позволява нищо друго. Борисов обаче сам си е виновен. Съвършено ненужно беше да подава оставка и да отива на предсрочни избори. Той го направи с наивната надежда, че ще получи по-голямо мнозинство – и сега трябва да си сърба попарата. Той имаше избора между Сцила в лицето на БСП и Харибда в лицето на „Обединените патриоти”. И двете опции са злощастни. За съжаление, доколкото аз виждам, в парламента пак се събраха единствено представители на олигархията – и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява. Те всички ще стъкнат огъня под общия казан и заедно ще бъркат супата. Там просто няма никаква истинска опозиция, нито един човек. При това положение е все едно кой управлява.

ДВ: От друга страна се казва, че България просто е длъжна да опази стабилността си в това трудно време, в този кризисен регион, директно на европейската граница с Турция…

Шрамайер: Така е, но дори едно временно правителство като това на Герджиков е в състояние да опази стабилността. Според мен за стабилността няма опасност. Ако сравним със съседна Македония, в България положението е много по-добре, страната е стабилна. Обаче без желание за реформи тази стабилност означава всъщност стагнация.

ДВ: Какво означава това за новия парламент?

Шрамайер: Според мен става дума единствено за това парламентът да изкара времето до следващите предсрочни избори, тоест – до края на българското председателство на ЕС. Мисля, че в края на 2018 година ще има нови избори, защото сегашното разпределение на силите е просто невъзможно.

Източник: dw.com


image0 (9K)