Щангистът Христо Христов: „Ограбиха ме, но ще се върна и ще бъда на върха!“

Реферско своеволие отне на България шанса да се бори за бронза в кат. 109 кг. на олимпиадата в Токио. Щангистът Христо Христов бе ощетен в третия си опит на изтласкването, след като съдиите признаха вдигането с 2:1 гласа, но сръбският шеф на журито Милан Михайлович предизвика необяснимо преразглеждане, което завърши в ущърб на българина. Старши треньорът Иван Иванов веднага подаде контестация, но видео прегледът не промени несправедливото решение.
Така Христо Христов остана пети в крайното класиране, а при признат последен опит щеше да спечели бронзов медал на олимпийските игри в Токио. Шампион с олимпийски рекорд 430 кг двубой стана узбекът Джураев, пред провалилия се фаворит и световен рекордьор Мартиросан (Армения) с 423, бронзът бе за латвиеца Плесникс с 410 кг, а четвърти се нареди руснакът Наниев с 409 кг.
Резултатите на Христов: 185, 189 успешни и 192 неуспешен в изхвърлянето и 213, 219 успешни и вдигнати, но незачетени 222 кг в изтласкването. Двубой – 408 кг за крайното пето място в класирането.
„Ограбиха ме, в момента съм крайно разочарован и демотивиран, сега ще обърна внимание на семейството си, ще си почина, но ще се върна… Ще се върна по-силен и ще бъда на върха. Всички ще разберат скоро колко силни са българските щанги. Нашият отбор в момента е много добър и класен. Скоро ще върнем славата на българските щанги и ще покажем на света какво можем. Ще се върна скоро и ще си взема това, което ми отнеха днес. Имах болки в коляното, от месец съм на обезболяващи, тъй че сега ми предстои възстановяване и ще обърна повече време на семейството си,“ каза веднага след края на състезанието развълнуваният и крайно разочарован Христов.

image0 (9K)