Ще блокират ли страната превозвачите на 18 май?

Недоволството на редица браншове срещу високите цени на тока и горивата се обединява за протест на 18 май. Заканите на превозвачите са, че ще бъде блокиран градският транспорт в София, а в страната ще спрат междуградските автобуси.

Според превозвачите антикризисните мерки са закъснели, а диалог с транспортното министерство от началото на протестите няма.

„Не знам някой представител на бранша от тези, които в момента са на протеста, да води разговори с г-н Събев. В момента диалог няма. Слушаме за антикризисни мерки един месец. Такива мерки се предприемат в цяла Европа от началото на март месец, а в България още ги чакаме“, каза Димитър Димитров от Асоциацията на автомобилните превозвачи.

Според министъра на транспорта Николай Събев диалог с превозвачите има, а антикризисните мерки, които се очакват от правителството, ще отговорят на исканията им.

„Срещите с превозвачите не са спирали. Министерството на финансите ще излезе следващата седмица с антиинфлационен пакет, който ще бъде обсъждан от заинтересованите страни. Той има за цел да стабилизира цените, така че да бъдат лесно прогнозируеми от страна на бизнеса и гражданите. Ще има мерки, нека да ги видят – според мен ще са доволни“, уточни той.

Но от бранша остават категорични – ще блокират транспорта в сряда.

Заради матурите на учениците, министърът на образованието Николай Денков се обърна към превозвачите с призив да започнат демонстрацията си с половин час по-късно.

„Аз говорих с всички хора, които са свързани с протестите, призовах ги да започнат поне от 08:30 часа, за да може децата да са влезли в класните стаи и да няма напрежение преди да започне изпитът. Надявам се, всички да се съобразят с това“, каза образователният министър.

Очаква се правителството да представи антикризисния пакет от мерки през следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)