Ще има ли излишък и отрицателни цени при ВЕИ сектора?

ВЕИ секторът в България се развива доста бурно в последните една-две години и особено след като през втората половина на миналата година започнаха да се повишават цените на борсата. Законът досега даваше преференциална цена на малки фотоволтаични централи до 30 kw, които са в урбанизирани територии, а над 30 kw бяха на свободния пазар. В момента цената на свободния пазар е по-висока, отколкото тази преференциална цена, която в момента е 165 лв. на MWh, а на борсата е над 400 лв. на MWh. Много хора смятат, че подобна инвестиция ще има бърза възвръщаемост, но когато има бум е вероятно рано или късно да има излишък от електроенергия и да има в някои дни и отрицателни цени. Това коментира Антон Желев, член на УС на Българска соларна асоциация, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Желев определи като „хаос” Плана за възстановяване и подчерта, че в него първоначално са били предвидени много повече средства за много повече домакинства.

„Сега са предвидени едва някакви си 10 000 покрива, това е едно абсолютно нищо. За сметка на това е предвидена огромна инвестиция за 6000 MWh батерии, което за мен е разхищение на пари”, обясни той.

Не знам да има държава с такава голяма мощност инсталирани батерии, каза още Желев.

Що се отнася до гласуваните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници в Народното събрание той посочи, че не вижда нищо положително в тях.

„Идеята за уведомителен режим е съвсем друга, а не това, което са приели вчера депутатите”, каза още гостът.

Идеята на уведомителния режим е да не се минава през разрешителен режим, а това нещо не е отразено и отново ще се минава през всичките процедури с разрешение за строеж. След изграждане на системата е необходимо и въвеждане в експлоатация, подчерта събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)