“Ще млъкнеш ли, човече?“ Обиди, прекъсвания и хаос в първия сблъсък между Тръмп и Байдън

Доналд Тръмп и Джо Байдън на достатъчно разстояние на сцената в Кливлънд, за да спазват изискванията срещу коронавируса

Президентът републиканец Доналд Тръмп и неговият опонент демократ Джо Байдън се сблъскаха яростно по темите за справянето с пандемията от коронавирус, икономиката и личната почтеност. Това стана по време на първите преки дебати преди изборите за президент на САЩ на 3 ноември. Срещата между двамата се състоя в Кливлънд, Охайо. Агенция Ройтерс отбелязва, че дебатите са били хаотични, с лични обиди, посочване по име и чести прекъсвания от страна на Тръмп.

Медиите споменават, че водещият Крис Уолъс не е успял да наложи ред по време на дебатите и кандидатите са говорили един върху друг и често са разменяли обиди.

“Ще млъкнеш ли, човече? Това изобщо не е президентско”, каза Байдън след като Тръмп го прекъсна няколко пъти по време на частта за Върховния съд.

Байдън нарече Тръмп “клоун”, “расист” и “кученце на Путин”, а накрая – “Ти си най-лошият президент на Америка за всички времена”.

Тръмп от своя страна каза: “Няма нищо умно в теб, Джо”.

77-годишният Байдън води в националните проучвания пред 74-годишния Тръмп, но резултатът им е твърде близък в щатите, които се очаква да решат изборитe.

Байдън постави под въпрос лидерските качества на Тръмп по време на пандемията, от която са умрели над 200 хиляди души. Според него Тръмп се е паникьосал и не е успял да защити американците, защото мисли само за икономиката.

“Той се паникьоса или пък гледаше само борсата. Много хора умряха и още повече ще умрат, освен ако той не стане по-умен и не се разбърза”, каза Байдън.

“Ти завърши с най-слаб успех в класа. Никога не използвай думата “умен” пред мен. Не използвай тази дума”, отговори Тръмп.

Двамата кандидати не си стиснаха ръцете преди началото на дебатите, за да спазват социална дистанция заради коронавируса.

Тръмп повтори своите обвинения, че гласуването по пощата може да доведе до измами. Ройтерс припомня, че според експерти този тип измами са твърде редки. Настоящият президент каза още, че очаква вероятно Върховният съд да реши изборите и “да прегледа бюлетините”. Той призова своите привърженици да наблюдават изборния процес.

“Ако видя десетки хиляди манипулирани бюлетини, няма да се примиря. Те мамят”.

Байдън призова американците да гласуват и ги увери, че ако му се доверят Тръмп ще напусне поста. Кандидатът на демократите каза още, че няма да обявява победа докато не излезе официалният резултат.

Тръмп защити бързата номинация за съдия във Върховния съд след смъртта на Рут Бейдър Гинсбург. Въпреки призивите на демократите да изчака изборите, Тръмп предложи на Сената да одобри консервативната съдийка Ейми Кони Барет, с което консерваторите ще имат мнозинство от 6 на 3 гласа във Върховния съд.

Няколко часа преди дебатите Байдън публикува своята данъчна декларация за 2019 г. и призова Тръмп да направи същото. Два дни по-рано Ню Йорк таймс публикува разследване, според което Тръмп е платил по 750 долара данъци през 2016 и 2017 г., а в десет от предишните петнайсет години не е платил нищо. Тръмп нарече това “фалшиви новини”. За 2019 г. Байдън и съпругата му са платили 346 хиляди долара данъци.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)