Ще остане ли 460 лева минималната заплата в България? – коментар на финансовия министър

Минималната работна заплата със сигурност ще бъде обсъдена на Съвета за тристранно сътрудничество, защото има един акт на правителството, свързан със затвърждаването на минималната работна заплата в размера, в който тя действа от началото на годината.

Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като взе участие в представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017, предаде „Фокус“.

„Хубаво е механизмът за определяне на минималната работна заплата, колкото и аз да съм с резерви, че такъв трябва да съществува, да бъде обсъден. Служебното правителство го беше извело като приоритет, но това, до което са стигнали е доста наивно на този етап. Доста далеч сме още от какъвто и да било механизъм. Затова имаме доста мегдан за работа в тази посока.

[ad id=“222974″]

Въобще социалният диалог трябва да е на ниво, особено ако искаме да постигаме общи цели за промени“, коментира Горанов. По думите му създаването на параметричен механизъм за автоматично определяне на минималната работна заплата не съществува никъде в Европа. „Струва ми се екзотика. Това, което е изминато като път досега не е достатъчно, използвах дори думата наивно“, подчерта Владислав Горанов.


image0 (9K)