„Ще платят цената“. Еврокомисарката Вера Йоурова обяви санкции срещу фалшиви новини

Вицепрезидентката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова съобщи, че вече ще има санкции за тези, които разпространяват дезинформация и фалшиви новини, за да „платят цената“ за действията си.

Йоурова даде интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа в деня, в който Еврокомисията публикува Плана за действие за демокрация. Целта на този план е да укрепи „устойчивостта“ на демокрациите в ЕС пред широкото разпространение на дезинформация и да предложи санкции за „чужди играчи“.

„Авторите и разпространителите (на дезинформация) не плащат никаква цена за това. Аз мисля, че това не трябва да остава без последствия. Точно затова ще обсъдим какви да са санкциите и каква да е цената“, каза Йоурова.

„Ще се занимаем специално с чуждото влияние и чуждите играчи“.

Йоурова каза, че санкциите ще бъдат част от режима за киберсигурност на ЕС, който беше използван за първи път тази година за замразяване на активи и налагане на визови забрани на нарушители – предимно граждани и фирми от Русия, Китай и Северна Корея, който са атакували ЕС.

Планът за действие казва, че основаната през 2015 г. East StratCom Task Force е идентифицирала над 500 примера на про-кремълска дезинформация във връзка с коронавируса през 2020 г. Общо досега примерите са над 10 хиляди.

На въпрос дали санкциите могат да стигнат до руски медийни компании като RussiaToday или Спутник, Йоурова каза, че не иска да е конкретна в момента. Но добави, че под санкции могат да попаднат „правителствени или неправителствени играчи, които са идентифицирани, че систематимно произвеждат и разпространяват дезинформация“.

Някои страни в ЕС вече забраниха руски медии, като например Балтийските страни.

Йоурова коментира, че по време на пандемията от коронавирус европейците са „засипани от дезинформация“, чиято цел е „да навреди на хората“.

Следващата седмица ЕС ще предложи нови и по-строги регулации за онлайн платформите като Facebook, Google and Twitter, за да ги накара да са по-активни по отношение на прозрачността и действията на фалшивите профили.

„Единственият начин да принудим някого – не само големите компании, но и всеки един, е да приемем закон. Това ще направим следващата седмица“, каза Йоурова.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)