Ще плащат ли старозагорци 30 милиона лева за новодомци в „Бедечка“

Повече от 30 милиона лева вероятно ще струва инфраструктурата на предвидения на мястото на старозагорския парк Бедечка нов квартал. Това става ясно от разчетите на нарочна комисия в Общинския съвет в Стара Загора, която се събра вчера, съобщават екоактивистите от „Запазете Бедечка“.

На мястото на парка трябва да се появят километри улична мрежа, мостове, кръгови движения и цялата съпътстваща подземна и надземна инфраструктура от нулата.

Бедечка е близо 400 декара зелена площ с алеи и хиляди ценни дървета. В нея обаче се появиха частни имоти след противоречива реституция и сега общината твърди, че единственият начин за спасяване на парка е откупуването им.

Преди да се говори за каквото и да било плащане обаче защитниците на Бедечка настояват за разследване. Само преди половин година Общинският съвет прие решение, в което казва, че поредица актове и решения по казуса назад в годините могат да бъдат обявени за нищожни.

За отчуждаване на частните терени и спасяването на зелената площ досега бяха подхвърляни най-различни суми от десетки милиони и дори преди година започна да се говори за референдум. Комисията „Бедечка“ започна да смята цените парче по парче и засега ги „докарва“ до различни милиони. Сега обаче вече става ясно, че и изграждането на квартал ще струва също толкова, ако не и по-скъпо.

Само за улици и ВиК ще отидат 21 милиона лева, сметнаха досега общинарите. В сметката обаче трябва да се добави мащабен мост, по който да мине продължението на основния булевард „Августа Траяна“. Трябва да се включи и осветлението на новия квартал. Не е ясно също за чия сметка ще е газифицирането и електрифицирането. В калкулацията трябва да влезе и проектирането на цялата инфраструктура.

Така очакваната сума надскача 30 милиона, които трябва да излязат от джоба на старозагорци в името на няколкостотин собственици. Вместо парк – в името на стотици хиляди старозагорци. В стойността трябва да влязат и очевидните щети от промяната на метеорологичната и екологичната обстановка – мястото е основен поток за продухване на града по поречието на единствената в района река.

Така Общината сама се опроверга – след като подобна комисия преди 4 години беше оценила инфраструктурата едва на около 10 милиона лева. Целта тогава явно беше да се покаже колко скъпо ще е да се направи парк и колко ще е евтин да се направи квартал.

Цената на инфраструктурата е пазарна и посочените стойности са само индикативни. Това означава, че с годините стойността може да скочи значително. Отчуждаването на терени пък се извършва в срок от 15 години с решение на Общинския съвет и цените там могат да бъдат регулирани. Така се оказва, че създаването на нов квартал може да излезе доста по-солено на старозагорци.

Затова от неформалната група „Запазете Бедечка“ внесоха поредица въпроси и настоявания в комисията „Бедечка“, най-важният от които е търси ли Общината варианти за преговори и замени, както и защо беше позволено имотите да бъдат отредени за застрояване, с което да се повиши изкуствено цената им.

В същото време досега общинарите твърдяха, че нямало да се прави инфраструктура за новия квартал. Това обаче е преди всичко общинско задължение. Ако пък Общината реши все пак да не прави инфраструктурата и да остави собствениците на терени да се оправят сами, се очертава градоустройствена бомба, в която на мястото на парка ще се появи поредица от кални пътища, безразборно ограждане и строителна самодейност.

Източник: OFFNews


image0 (9K)