„Ще преодолеем този тъмен период в Америка“. Байдън официално е кандидат за президент

Дългогодишният сенатор от щата Делауер и бивш вицепрезидент на Обама Джо Байдън прие да е кандидат на Демократическата партия за президент. Камала Харис ще е кандидат за вицепрезидент.

Джо Байдън вече официално е кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, след като в четвъртък прие номинацията й. Президентските избори ще се проведат през ноември.

Номинацията на 77-годишния Байдън за поста е третата му след 1988 и 2008 г. Три десетилетия той е сенатор от щата Делауер, преди да бъде избран за вицепрезидент на Барак Обама.

Неговият подгласник, сенаторката от Калифорния Камала Харис, прие да се кандидатира за вицепрезидент.

В речта си пред конгреса на Демократическата партия Байдън обеща да обедини страната, разтърсвана от кризата покрай пандемията от COVID-19 и расовите вълнения.

„Тук и сега аз ви давам думата си, че ако ми поверите президентския пост, ще заложа на най-добрите от нас. Аз ще бъда съюзник на светлината, не на мрака. И не се съмнявайте, ние ще преодолеем този тъмен период в Америка“, каза Байдън, цитиран от Асошиейтед прес.

Той даде традиционното обещание, че ще бъде президент на всички американци, независимо от партийните предпочитания.

„Ще работя в полза на тези, които не ме подкрепят, също толкова усърдно, колкото за тези, които са гласували за мен“, каза още кандидатът на демократите, като подчерта, че „сега не е моментът да се говори за партиите, а за цяла Америка“.

Байдън критикува сегашния президент Доналд Тръмп с остри думи, без да споменава името му.

„Настоящият президент твърде дълго държа Америка в мрак. Натрупаха се твърде много гняв, твърде много страх, твърде много разделения“, каза Байдън. Според него Тръмп „не успя да ни защити, той не успя да защити Америка“.

По думите на Байдън САЩ са се оказали пред лицето на четири тежки кризи едновременно: „най-тежката пандемия от над сто години, най-тежката икономическа криза след Голямата депресия, най-силния призив за расова справедливост от 60-те години, нарастващите заплахи от климатичните промени“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)