Ще се гледа наново делото за убийството на старозагореца Атанас Христов

Делото за убийството на 47-годишния старозагорец Атанас Христов, чийто труп бе насечен на парчета и разхвърлян в кофи за смет, по което обвиняемият Божидар Филипов Крумов получи 18-годишна ефективна присъда, ще тръгне отново и ще се гледа от друг състав, съобщи 24 часа

Това решиха пловдивските апелативни съдии, които намериха проблем в мотивите на Окръжния съд в Стара Загора, гледал делото на първа инстанция. Решението на Пловдивския апелативен съд е от 17 ноември т.г.
Зловещият инцидент е станал през нощта на 2 декември м.г., първият сигнал за гибелта на жертвата, 42-годишния Атанас Христов, е получен 4 денонощия по-късно. Тогава работнички на линия за сепариране на битови отпадъци в депото край Стара Загора забелязват две торби с отрязани долни мъжки крайници, обути в маратонки. Горните крайници на мъжа са открити 8 денонощия по-късно – на 14 декември. Торбата с отрязаните ръце е намерена в контейнер за смет на метри от мястото на зверското убийство – блок 26 в старозагорския квартал „Три чучурацентър“. Самоличността на жертвата е разкрита по характерна татуировка върху едната ръка, която била отбелязана в криминалистичния регистър при провинение на мъртвия преди години.
Обвиняемият за убийството Божидар е установен в края на същия ден. При обиска в жилището му криминалистите открили торса на жертвата, обвит в найлон и подготвен за изнасяне от Крумов.
Пакетът бил напъхан под кревата в хола, а ножовките, с които е разфасовано тялото – захвърлени в банята на апартамента. Без резултат остана издирването на главата. Предполага се, че тя е била изхвърлена часове преди долните крайници и е преминала по линията за сепариране, без да бъде забелязана.
Крумов се съгласи делото срещу него да премине в условията на съкратено производство, като защитната му теза беше, че е действал в условията на неизбежна отбрана и настояваше за пониска присъда. Съдът обаче не прие аргументите му.
Размерът на присъдата бе обжалван както от Божидар Крумов, така и от майката на останалото сираче дете на Атанас Христов. Първоначалната присъда бе постановена на 24 август, жалбите са били депозирани в Пловдивския апелативен съд две седмици по-късно, а заседанието по тях е било на 28 октомври.

Решението от 17 ноември е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Новото разглеждане на казуса трябва да започне от стадия на разпоредителното заседание при нов състав на Окръжния съд в Стара Загора.


image0 (9K)