Ще се носи отговорност за причинените вреди при обжалване на Обществени поръчки

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, насочени срещу тенденциозното и неоснователно обжалване на поръчки. „За“ законопроекта гласуваха 93 народни представители, „Против“ – 20 и „въздържали се“ – 42, с което той бе приет.

Промените бяха внесени от Парламентарната група на ГЕРБ и с тях се въвежда отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. В рамките на дебата от ПГ на „БСП за България“ обяви, че няма да подкрепи промените в Закона за обществените поръчки, внесени от ГЕРБ.

[ad id=“225664″]

Секретарят на групата Филип Попов посочи, че БСП няма как да подкрепи законопроекта в този му вид, защото предложенията в него не са нормални за една правова държава и няма да се приемат добре от европейските институции, отбелязва „Фокус“.

 Според него се разбира желанието на вносителите да се осигури още една бърза писта по поръчките, но тя би следвало да е балансирана. От ДПС заявиха, че ще се въздържат от подкрепа на закона, защото споделят целите, но не и методите в проекта. Според Хамид Хамид от ДПС това може да се тълкува като възпрепятстване до достъпа до правосъдие.

expert.bg


image0 (9K)