Стара Загора

Ще строят военен паметник в Шейново

Вчера се проведе заседание на Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител Гергана Микова. На него бе обсъден и приет проект за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново.

Идеята за изграждане на монумента е на шейновката Янка Ташева. През 2007 г. тя и нейни съмишленици създават инициативен комитет. Впоследствие се оказва, че проектът за паметника е твърде скъп и събирането на необходимата документация е отложено. Дванайсет години по-късно внукът на г-жа Ташева – Янко Ташев възражда идеята за паметника. На днешното заседание в Областна администрация той представи новия проект. Кристина Алексова, представител на Министерството на отбраната, която също участва в заседанието, изрази положителното становище на министерството за стартиране на процедурите по реализацията му.

С много труд г-н Ташев успява да издири 115 имена на загинали във войните шейновци. Организира и подписка от жители на селото. Изготвен е нов идеен проект за паметник с по-малки размери, който е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков. На 28 февруари Общинският съвет на Казанлък одобрява проекта.

Паметникът ще е от врачански камък, с височина 3 м и широчина 2.70 м. Той ще бъде построен в центъра на селото пред стълбите на кметството. На предната страна ще има 4 плочи от черен гранит с имената на загиналите воини и надпис „Българийо, за тебе те умряха“, а на задната ще бъде изписано „От признателно Шейново“. Според предварителните изчисления монументът ще струва 20 000 лв. Средствата ще се събират от дарения.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Митничари хванаха менте шампоани на „Капитан Андреево“

Били в товарен автомобил, влизащ от Турция...

4 часа ago

Полицаи и деца заедно в акция на пътя

Подрастващите научиха важни уроци за безопасността си на пътя...

5 часа ago

Бургас отбеляза Летния Никулден с курбан и концерти

На днешния ден рибарите ритуално "отключват" морето...

5 часа ago

В китайски зоопарк: Нямат панди, боядисват кучета „чау чау“

Използвали био бои заради атаки от еколозите...

5 часа ago

Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира?

Той определя различни правила за двама ви...

5 часа ago
image0 (9K)