„Ще увиснеш на въжето“. Хомофобските атаки в Пловдив стигнаха до заплаха за убийство

Ивелина Паничарова по време на една от проявите

Деца нападат деца, за да прочистят парка от хомосексуални. Мъже с качулки се опитват да спрат шествие срещу омразата. Двама активисти получават заплахи за убийство. Всички тези новини идват от Пловдив в рамките на по-малко от месец. Зад всяка от тях има история и имена.

Ивелина Паничарова разбира от съседите си, че на фасадата на блока, в който е живеела доскоро, има надпис. С големи, черни букви е изписано: “Ивелина Паничарова – педал, ще увиснеш на въжето”.

“Със сигурност надписът е доста внушителен както за мен, така и за съседите ми. Смятам, че това минава всякакви граници”, казва Паничарова пред Свободна Европа. Тя се занимава със защита на правата на хората и е основател на “ЛГБТ Пловдив”. Участвала е в достатъчно публични събития, за да бъде разпознаваема в града.

Надписът със заплаха за убийство се появява два дни преди шествието срещу омразата в неделя. То беше планирано като подкрепа за тийнейджърите, които в края на септември пострадаха от хомофобска акция в градската градина – млади момчета преследваха хора, които им изглеждат хомосексуални, за „да прочистят града“. Въпреки опитите на група мъже с качулки да спрат шествието в неделя, то все пак се проведе, а Ивелина е разбрала за надписа по-късно.

“Оказа се, че надписът е бил там още на 8 октомври с цел да ни сплашат, за да не се проведе шествието”, казва тя. Дори да го е видяла по-рано, пак би отишла в центъра заедно с останалите участници, защото “това нещо засяга всички и не трябва да бъдем безучастни”.

I „Всичко е позволено“

“Някъде сериозно сме сбъркали и трябва да реагираме. Всеки трябва да вземе решение от коя страна на барикадата иска да бъде. От едната страна са мъжете, облечени в черно, които мразят и крещят, а от другата не сме просто гей хората, а хората, които се противопоставят на омразата и агресията”, казва Ивелина. Тя не знае кой я заплашва, но твърди, че знае отговора на въпроса защо има хомофобия. „Тишината”.

“Злонамерените не са повече. Просто голяма част от хората, които не са агресивни и мразещи, са пасивни”, казва тя. “Ако ние си позволим да бъдем тихи, ставаме техни съучастници и те остават с впечатление, че всичко е позволено”.

Адвокат Деница Любенова се е заела със случая на Ивелина Паничарова и във вторник ще подаде в полицията жалба срещу неизвестен извършител. “Страшното е, че тези, които отправят заканата за убийство, знаят името и фамилията на лицето и знаят къде живее или къде е живяло”, коментира Любенова.

Според Наказателния кодекс (НК) случилото се пред блока на Паничарова е пряка заплаха за убийство и „трябва да доведе до съответните последствия“, казва адвокатката.

Kъм момента на публикуване на този текст, Министерството на вътрешните работи все още не е отговорило на запитването на Свободна Европа за предприетите действия по случая.

Димитър Димитров, който участва в организирането на шествието в града под тепетата, също е бил заплашван. “Митко, педал – ще ядеш дървото”, пише със същите големи черни букви върху фасадата на сградата, в която работи.

“Предполагам, че целта е била да ни откажат от шествието”, казва Димитър за Свободна Европа. Колегите му са реагирали бързо. Подали са сигнал в полицията и са извикали фирма, която да изчисти заплахите от входа на зданието.

“Записите от камерите ще предадем на органите на реда, но няма да се окажат много полезни, защото ги прегледах”, казва Димитър. “Проблемът е, че се случват много неща успоредно, много заплахи. Някой ги насъсква”.

Димитров също е сред активистите, които често говорят пред медиите по темата. След опита на група мъже да спрат шествието в подкрепа на пострадалите младежи, той написа в социалнтите мрежи, че отказва да бъде безучастен, „както стояха „възрастните“, когато в тийнейджърските ми години ме тормозеха и биеха. Родители, учители, роднини – всички ми казваха, че е нормално да искат да те бият, като си „различен“.

I Престъпленията от омраза

Престъпленията от омраза срещу ЛГБТ хората не са включени в Наказателния кодекс в България. Случаите на събралите смелост да докладват за заплаха или побой, често се разглеждат като хулиганство.

Разпространението на подбуждането към омраза и престъпленията от омраза срещу ЛГБТ лицата в ЕС не е точно установено, тъй като не всички държави членки събират данни по този проблем.

В някои страни до 50 % от ЛГБТ хората са били жертви на подбуждане към омраза или престъпления от омраза, става ясно от доклад на Агенция на Европейския съюз за основните права (FRA)

За случаите на подбуждане към омраза и престъпления от омраза в много случаи не се съобщава. Отчасти причината за това е, че жертвите не желаят да разкрият своята сексуалност пред полицията.

На 8 октомври 2020 г. Европейският парламент (ЕП) гласува силно критична резолюция за България. Наред с критиките за съдебната система и различни сфери на политическия живот, Европарламентът обръща внимание и на речта на омразата срещу ЛГБТ общността и ромите и призовава властите за “енергична реакция срещу този феномен, включително и когато словото на омразата се изрича от високопоставени политици”.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)