Ще хвърли ли Пекин спасителен пояс на Evergrande?

Ще хвърли ли Пекин спасителен пояс на Evergrande?

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Продължаващите опасения от спиране на плащанията засенчиха усилията на президента на China Evergrande Group да повиши доверието в изпитващата затруднения компания, след като властите в Пекин не показват никакви празнаци, че ще се намесят, за да предотвратят ефекта на доминото в световната икономика, пише Ройтерс.

Анализаторите омаловажават заплахата проблемите на Evergrande да се превърнат в „момента Lehman“ за страната макар притесненията от хаотичен фалит на някогашната водеща строителна компания в Китай да разтърсват пазарите.

В опит за съживяване на подкопаното доверие в компанията президентът на Evergrande Хуей Ка Юан съобщи в писмо до служителите, че компанията е уверена, че „ще излезе от най-мрачния момент в историята си“ и ще изпълни имотните си проекти, както е обещала.

В писмото, съвпадащо с есенни празници в Китай, президентът на затъналата в дългове имотна компания отбелязва също, че Evergrande ще изпълни отговорностите си към купувачите на имоти, инвеститорите, партньорите и финансовите институции.

„Твърдо вярвам, че с вашите хармонични усилия и усилена работа Evergrande ще излезе от най-мрачния си момент, ще възобнови пълномащабното строителство възможно най-скоро“, отбеляза Хуей, без да уточнява как компанията ще постигне тези цели.

Инвеститорите в Evergrande обаче остават на нокти. Книжата на компанията поевтиняха със 7%, след  като се сринаха с 10% предишния ден заради опасенията, че дългът ѝ на стойност 305 млрд. долара може да предизвика повсеместни загуби във финансовата система на Китай в случай на срив.

Книжата на други имотни компании като Sunac, четвъртата по големина строителна компания в Китай, и на подкрепяната от държавата Greentown China възстановиха част от големите си загуби в предходната сесия. В Хонконг индексът на имотния сектор нарасна с близо 3%.

Още по темата

„Сигурно има преговори зад кулисите за системна рекапитализация (на Evergrande) с посредничеството на държавата“, коментира Андрю Колиър, управляващ директор на базирания в Хонконг институт Orient Capital Research.

„Ако бъде позволено спиране на плащанията по една част от дълга на Evergrande, това може да предизвика въпроси от инвеститори за целия оставащ дълг, а правителството не иска по-широка криза като тази“, допълва той.

През последните седмици китайското правителство до голяма степен запазва мълчание за кризата в Evergrande.

Световните фондови пазари се стабилизираха до известна степен във вторник, а цената на петрола се възстанови от големите разпродажби предходния ден, след като инвеститорите станаха по-уверени, че „заразата“ от затрудненията на Evergrande ще бъде ограничена.

Въпреки това притесненията от прехвърляне на проблемите поне в имотния сектор остават. S&P Global Ratings понижи рейтинга на Sinic Holdings до CCC+ във вторник заради провала на китайската строителна компания „да обяви ясен план за изплащане на дълговете“.

В понеделник листнатите в Хонконг книжа на Sinic се сринаха с 87%, като изтриха 1,5 млрд. долара от пазарната ѝ стойност, преди търговията да бъде спряна.

Evergrande ще бъде подложена на голямо изпитание тази седмица, тъй като компанията трябва да плати в четвъртък лихви за 83,5 млн. долара, свързани с облигациите ѝ с падеж през март 2022 г. Тя трябва да изплати още 47,5 млн. долара на 29 септември по облигации с падеж през март 2024 г.

Плащанията ѝ по двата вида облигации ще бъдат спрени, ако Evergrande не успее да уреди лихвените плащания до 30 дни от предвидената дата на плащанията.

„Мисля, че книжата на Evergrande ще бъдат унищожени, дългът изглежда е в беда, а китайското правителство ще раздроби тази компания“, очаква Андрю Лефт, основател на Citron Research и един от най-известните продавачи на късо в света.

„Но не мисля, че това ще пречупи гръбнака на световната икономика“, допълва Лефт, който през юни 2012 г. публикува доклад, в който отбеляза, че Evergrande е в несъстоятелност и е измамила инвеститори.

Рискове от зараза

Китайското правителство ще помогне на Evergrande поне да получи известен капитал, но тя вероятно ще трябва да продаде някои дялове на трети страни като държавни компании, отбеляза нидерландската банка ING.

„Отделянето на неосновния бизнес, например бизнеса, който не е свързан с жилищни имоти, вероятно ще е първата стъпка“, допълва Айрис Пан, главен икономист на ING за Китай. „След това може да дойдат продажби на дялове, които са в основата на бизнеса на Evergrande“, допълва Пан.

Още по темата

Според анализатори на Citi регулаторите може „да си купят време, за да осмислят“ проблема с лошите заеми на Evergrande, като дадат указания на банките да не изтеглят кредити и удължат крайния срок за лихвените плащания.

Citi отбелязва, че макар кризата със спирането на плащанията при Evergrande да е потенциален системен риск за финансовата система на Китай, тя не се очертава като „момента Lehman на Китай“.

В случай на спиране на плащанията Evergrande, която се лута между хаотичен фалит, управляем срив или малко вероятната спасителна помощ от Пекин, ще трябва да преструктурира облигациите, но анализатори очакват инвеститорите да възстановят само малка част от средствата си.

S&P Global Ratings съобщи в доклад в понеделник, че не очаква Пекин да окаже директна помощ на Evergrande.

„Смятаме, че Пекин ще бъде принуден да се намеси само ако има обхватно „заразяване“, водещо до фалита на много големи строителни компании и създаващо системни рискове за икономиката“, допълва рейтинговата агенция.

„Фалитът само на Evergrande вероятно няма да доведе до подобен сценарий“, отбелязва S&P.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)