България спечели злато и сребро в първия ден на вропейско първенство по вдигане на тежести

България спечели злато и сребро още в първия ден на започналото днес в Москва европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

При най-леките дами, в кат. 45 кг Надежда Мей-Нгуен грабна титлата със 155 кг двубой. Представителката на силната русенска школа с треньори Кръстина и Радослав Атанасови направи три успешни опита в изхвърлянето с 67, 70 и 72 кг, с което спечели движението. След това в изтласкването първо не можа да вдигне 83 кг, после се поправи и при последното си излизане на подиума поиска 85 кг, на които също не успя, но въпреки това си осигури златото в категорията. Надежда Мей-Нгуен е европейска вицешампионка при 15-годишните от първенството в Полша 2016 г.

Българският триумф при най-леките в Москва днес беше допълнен от другата наша представителка. Ивана Петрова завърши със сребро, след като събра двубой 152 кг. С 67 кг тя бе четвърта в изхвърлянето, но с 85 кг спечели изтласкването, което и осигури среброто в крайното класиране. Петрова е от школата в Търговище с треньор Иван Паскалев и е европейска вицешампионка за жени от Батуми 2019 в кат. 45 кг, наред с това спечели два пъти злато от европървенствата при девойките в Прищина 2017 и в Милано 2018 г.

Във втората категория днес – до 49 кг при жените – нямахме състезателка, а утре на подиума в Москва излизат трима наши: европейският вицешампион Ангел Русев (55 кг), Мая Иванова (55 кг) и континенталният златен медалист при младежите Стилян Гроздев (61 кг).


image0 (9K)