Южноафриканският вариант на коронавируса е по-опасен от британския, смятат здравните власти

Южноафриканският вариант на коронавируса е по-опасен от британския, смятат българските здравни власти. Мутацията, която идва от Южна Африка, може да предизвика по-тежко заболяване и води по-често до смъртни случаи, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че този вариант на вируса е по-слабо разпространен.

Новината идва седмици след първите съобщения за варианти на коронавируса, възникнали по света. Първоначалните новини обявиха Великобритания за най-засегната страна, но по-късно стана ясно, че мутациите са много, разпространяват се практически навсякъде и съществуват от по-отдавна.

Преди седмица в България бяха официално потвърдени 8 случая на мутирал коронавирус от „британския“ вариант, който се отличава с по-висока заразност, но не е доказано да води до по-тежко прекарване на болестта.

В петък Ангел Кунчев посочи пред Нова телевизия, че повече се притеснява от друг вариант на болестта – южноафриканския. По думите му в България ще се проведе изследване, което да провери за наличието на тази мутация.

Той смята, че ваксината на „Модерна“ създава по-малко антитела срещу южноафриканския щам, но е уверен, че препаратите могат да бъдат пригодени към мутиралия вирус.

По-рано тази седмица Пфайзер и Бионтек, както и Модерна, съобщиха, че ваксините им са ефективни срещу „британския“ вариант на коронавируса, но предпазват по-слабо от „южноафриканската“ мутация.

В петък американската биотехнологична компания Новавакс съобщи за ефекта от собствената си ваксина, изпробвана във Великобритания. Тя е показала близо 90% ефикасност за „британския“ вариант на коронавируса, но много по-нисък процент на защита от „южноафриканската“ мутация, която вече се разпространява по света.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)