Юлиан Вергов, за когото актьорът е творец, а не изпълнител

С десетки роли в театъра и на телевизионния екран Юлиан Вергов е един от най-разпознаваемите актьори на българската сцена. Майсторството му беше забелязано и извън границите на страната. По-рано тази седмица Вергов взе наградата за най-добра главна мъжка роля с филма „Уроци по немски“ от Международния филмов фестивал в Кайро. Режисьор на филма е Павел Веснаков.

Въпреки всички роли, които има зад гърба си, Вергов не е изневерил на принципите си и все още умее „да се гледа в огледалото“, казва той в интервю за Sofia Live.

“Да искаш това, което правиш и да правиш това, което искаш, това е… изкуство” е мисълта, която избира да сподели с изданието.

Може би най-известен за масовата публика Юлиан Вергов става с ролята си на доц. Банков в сериала „Откраднат живот“. Казва, че е вложил много от себе си в развитието на героя и е благодарен за това, че екипът му е позволил да се разгърне.

„Аз съм актьор, който има свое виждане за нещата и го обсъждам с режисьора, оператора, с екипа. Актьорът за мен е творец, не е изпълнител, т.е. ако ти дадат сценария, най-лесно е да научиш думичките“, казва той в интервю за Нова телевизия.

Юлиан Вергов е роден на 15 юли 1970 г. в София. Завършва актьорско майсторство в Театралния колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Цветана Манева.

Първите му театрални роли са в спектаклите „Чайка“ от А. Чехов и „Хамлет“ по Шекспир в Нов драматичен театър „Сълза и смях“. Дебютира на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в „Ромео и Жулиета“ по Шекспир. Впоследствие тук той изиграва и много главни роли. Той се превъплъщава в Мартин в „Побъркани от любов“ от Сам Шепард, Баронът в „С любовта шега не бива“ от Алфред дьо Мюсе, Олбъни в „Крал Лир“ от Шекспир, Дон Алонсо в „Дон Жуан“ по Молиер, Военнопленникът в „Крадецът на праскови“, Басов в „Nеодачници“ по Максим Горки, Пиер в „Бащата“ от Флориан Зелер и още много други.

Филмографията му също не е кратка и включва заглавия като „Възвишение“, „Мисия Лондон“, „Докато Ая спеше“, „Маймуна“ и много други. Освен в „Откраднат живот“ той участва и в популярните сериали „Стъклен дом“, „Революция Z“, „Тя и той“.

Участвал е и в множество чуждестранни филми според биографията си в кино сайта IMDB, но не би препоръчал за гледане нито един от тях.

„Те са само за мен. Научиха ме на много неща от киното, които нямаше къде другаде да науча. Възпитаха ме в професионално отношение и ме срещнаха с изключителни хора“, пояснява той.

През 2019 г. Вергов е номиниран за „Аскеер“ за ролята си в пиесата „Nеодачници“, която взе наградите за най-добра постановка и режисура. През 2014 има номинация за най-добра поддържаща мъжка роля от Българската филмова академия за участието му в сериала „Революция Z“.

Когато не е на снимки или на репетиции в театъра, актьорът е заобиколен от приятели. Обича да прекарва почивките си с тях зимата в планината или лятото на каравана на морето. За сайта „Интервюто“ казва, че на приятелите си разчита и когато му е трудно.

Вергов твърди, че ако не беше актьор, може би щеше да е дърводелец, инженер или сценичен работник.

Заради пандемията прекарва повече време у дома и има повече време за литература, кино и музика. Надява се като свърши кризата да сме се научили повече да се радваме и да обичаме живота.

Теодора БЪРЗАКОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)