Световни новини

Юнкер заплаши Вашингтон от София: Американските санкции няма да останат без ефект!

„Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите европейски предприятия и особено малките и средните, категоричен бе председателят на Европейската комисия. Обявените американски санкции няма да останат без ефект!“ В това бе категоричен председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод на митата върху алуминия. Той говори на пресконференцията след края на форума ЕС – Западни Балкани след председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

[ad id=“225664″]

„Докато иранците уважават ангажиментите си, ЕС ще се придържа към договора започваме процес към връщане на регламент за екстериториалните санкции в Съюза“, каза още Юнкер.

„Обявените американски санкции няма да останат без ефект. Това трябва да се знае. Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите европейски предприятия и особено малките и средните. Вчера вечерта бях насърчен от дебата, който водихме“, добави той. По думите му предложенията нa EK са били последвани от държавните правителствени ръководители.

„Започваме процес към връщане към така наречения регламент от 1996 г., който е свързан с екстериториалните санкции в ЕС. Трябва да го направим и същевременно не бива да изчакваме. Освен това решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка да посредничи на инвестициите на европейските предприятия в Иран“, каза той и уточни, че ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. Юнкер поясни, че и комисарят по енергетика скоро ще бъде там, за да проследи връзките с иранските власти.

[ad id=“263680″]

„Готови сме да започнем преговори с трансатлантическите си партньори, ако получим изключение от предлаганите мерки за облагане с мита“, каза още Юнкер. По отношение на търговията между САЩ и ЕС Юнкер посочи, че ЕК иска неограничено изключение по предлаганите тарифни мерки.

„Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, включително по втечнения природен газ и доброволно сътрудничество между регулаторите между двете страни“, бяха точните думи на Юнкер. Според него това трябва да бъде основата.

[ad id=“236993″]

„Готови сме да обсъждаме със САЩ реформа на Световната търговска организация. Накрая при условия, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите до индустриалните продукти, особено автомобилите, включително либерализацията на държавните поръчки“, добави в заключение Юнкер.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Мирела Демирева постигна победа в скока на височина на турнир в Германия

  Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 Мирела Демирева постигна победа на скок височина на лекоатлетическия…

21 минути ago

11 193 деца са приетите за детски градини и ясли

След първо класиране над 10 хиляди остават без места...

24 минути ago

Корабът „Руен“, освободен от пиратски плен, вече е във Варна

Екипажът му беше държан от сомалийски пирати над 3 месеца...

38 минути ago

„Историите ON AIR“ представя филм за Кирил и Методий

Интересни факти за Светите братя, делото и учениците им...

46 минути ago

Украинка зад волана отнесе украинец на тротинентка в Св. Влас

Жената виновна, отнела му предимството...

51 минути ago
image0 (9K)