Яйца на закуска? Идеално!

Какво закусвате сутрин? Дали има дни, в които заменяте тестената закуска с яйца, приготвени под формата на омлет, като допълнение към здравословен сандвич, а може би ги предпочитате варени? Ако хапвате яйца по всяко друго време на деня, но не и на закуска, вижте няколко добри причини да закусвате по-често с тях.

Яйцата са невероятно питателни

Вкусните и полезни яйца, съдържат голямо количество хранителни вещества, като витамини А, В2, В5, В12, Е, селен, калций, желязо, калий, цинк, манган, фолат и много други. Освен това имат малко калории и са отличен източник на протеини, подпомагащи отслабването.

Не нарушават нивата на холестерола

Колкото и да е странно, умерената консумация на яйца не причинява покачване нивата на холестерола в кръвта, въпреки че самите яйца съдържат холестерол. Факт е, че това органично съединение е вредно, ако се натрупва и окислява в артериите. Но в яйцата се съдържат много антиоксиданти, което прави холестерола доста лесен за разграждане от черния дроб.

Осигуряват ни холин

Още една здравословна причина да направите яйцата част от вашата закуска е, че те ще ви осигурят холин, който е жизненоважно хранително вещество, участващо в редица процеси в организма. Той е необходим за синтеза на ацетилхолин – невротрансмитер, който е важен за дейността на мозъка. Холинът играе важна роля и за здравето на сърцето, а дефицитът му може да доведе до депресия, умора, безсъние, бъбречни проблеми и други, пише az-jenata.bg.

Когато искате да отслабнете

Яйцата съдържат много протеини и важни мазнини, но малко въглехидрати, което ги прави подходяща храна за редуциране на излишните килограми. Ето една примерна диета с яйца, която ще ви помогне да влезете във форма.

Съдържат висококачествени протеини

Има около 21 аминокиселини, които тялото ни използва за синтезиране на протеини. Девет от тях трябва да си ги набавяме чрез консумацията на полезни храни. Хубавото е, че яйцата имат идеален аминокиселинен профил, а протеините им ни осигуряват сила, издръжливост по време на спорт, енергия и ситост.

Полезни са за здравето на очите

Лутеинът и зеаксантинът са антиоксиданти, които доказано имат благоприятно въздействие върху ретината. Заедно с останалите полезни хранителни вещества, съдържащи се в яйцата, намаляват риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта. Ето защо, не пропускайте да добавите към закуската си яйца.


image0 (9K)