НАЙ-НОВИ:

1 314 466 километра са навъртели депутатите със служебните коли на Народното събрание

1 314 466 километра са навъртели депутатите със служебните коли на Народното събрание от началото на мандата му на 19 април 2017 година до края на юни 2018 година, става ясно от справка, предоставена на в. „24 часа“ по Закона за достъп до обществена информация.

Изненадващо или не, но начело в списъка по най-много „возене“ в служебна кола е по-малко известен депутат от ГЕРБ – Галя Захариева (на снимката). Тя е пропътувала 49 426 километра – между София и Нова Загора. На второ място е депутатът на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов – с 48 370 пропътувани километра – най-вече до Русе, а Нели Петрова от ГЕРБ е трета с 47 123 километра – до Варна. В справката най-малко е пътувал бившият външен министър Кристиан Вигенин – 18 252 километра.

Отделно на депутатите им се изплащат допълнителни пари за бензин, ако пътуват до избирателните си райони с личен автомобил. По това перо от Народното събрание са им изплатени малко над 1 милион лева.

За да няма спекулации, всеки депутат има право да осребрява фактури за бензин до определен лимит в зависимост от отдалечеността на региона си. Лимитите се актуализират със заповед на председателя на парламента на 6 месеца или година.

Сред получилите най-много служебни средства за бензин са депутатите от най-отдалечените райони като Варна, Бургас, Добрич и Силистра. Така социалистът Красимир Янков, избран от Добрич, е взел 12 924 лв., а колегата му Даниел Йорданов – 11 643 лв. Фактури за над 10 хиляди е осребрил Ерджан Ебатин от ДПС, който е от Варненския регион. Левите Георги Андреев и Александър Паунов, които също са избрани от Варна, са взели по близо 9500 лв. за бензин. Същата е сметката и на зам.-председателя на групата на патриотите Валентин Касабов от Бургас и на Димитър Александров от ГЕРБ, от Шумен.

27 депутати не са осребрили нито веднъж фактура за бензин за посочения период. Сред тях са Цветан Цветанов и Волен Сидеров, които се возят по принцип в партийни коли.

Соцлидерката Корнелия Нинова е представила фактури за пътуване с лична кола за 426 лв. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки декларира, че не се вози на служебна кола, но пък парламентът му е изплатил бележки за гориво за 1519 лв. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови