10 млн. глоба за банки и фирми, „проспали“ сделки с пране на пари

10 млн. лв. глоба ще плащат фирми, банкови и кредитни институции, ако не докладват пред ДАНС за съмнителни сделки, предвиждат промени в Закона срещу изпирането на пари, дискутиран от парламентарната комисия по вътрешен ред. Мерките са част от ангажиментите на България за покриване на критериите за членство в Еврозоната, обясни пред „По света и у нас“ финансовият министър Владислав Горанов.

Търговски дейности също попадат в полезрението на закона.

„Първата е за лица, които осъществяват търговия и посредническа дейност с културно -исторически ценности. Лица, които осъществяват търговия и обмяна на крипто валута и валута, която е без златно покритие“, коментира Пламен Нунев – председател на парламентарната комисия по вътрешен ред.

Анонимните сейфове в трезорите най-вероятно ще бъдат забранени.

Законът ще изисква всяка съмнителна сделка да се докладва на ДАНС, която ще има право да отказва регистрация на фирми, за които има подозрение, че средствата са от изпиране на пари или за финансиране на тероризъм, както и да отказва регистрация на фирми от офшорни зони.

Владислав Горанов е категоричен, че санкциите са съразмерни с тежестта на нарушението.

„Да, санкциите са големи, защото пари със съмнителен произход, които освен, че могат да служат за политическа корупция, служат често и за финансиране на тероризма. Създават се нови режими, които могат, поне при първоначалното прилагане да будят съмнение, дали това няма да доведе до допълнителни ангажименти, но аз смятам, че ние не бихме могли и не следва да изоставаме от общоевропейските решения по отношение на мерките за борбата с изпирането на пари“, обясни финансовият министър.

Източник: BNews.bg


image0 (9K)